Izbornik
Naslovnica Gradovi
Počeo službeni program

Prije svečane promocije ulicama Vukovara mimohod polaznika vojne škole

Svečana promocija polaznika Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman
1/4
Foto: Branimir Bradarić
Mimohod je predvodio Simfonijski orkestar OSRH koji će u večernjim satima održati i koncert. Na parkiralištu kod Hotela Dunav upriličena je i izložba naoružanja.Najavljen je i prikaz vještina Počasno zaštitne bojne te nastup Krila oluje

Polaganjem vijenaca kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju i mjesta masovne grobnice na Ovčari danas je započeo službeni program obilježavanja Svečane promocije polaznika Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman. Središnji događaj najavljen je za subotu kada će u vukovarskoj vojarni, uz nazočnost najviših državnih dužnosnika predvođenih predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović, biti promovirano 167 polaznika svih razina HVU-a.

- S danom promocije započinje i vojna služba određenom broju časnika koji su završili temeljnu časničku izobrazbu. Neki od njih toga dana i službeno postaju dio OSRH - rekao je zapovjednik HVU general pukovnik Slavko Barić.

Nakon polaganja vijenaca održan je mimohod svih polaznika HVU-a koji je krenuo od crkve sv. Filipa i Jakova, gdje je služena sveta misa, pa do Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav gdje je položen vijenac u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile. Mimohod je predvodio Simfonijski orkestar OSRH koji će u večernjim satima održati i koncert. Na parkiralištu kod Hotela Dunav upriličena je i izložba naoružanja. Za popodnevne sate najavljen je prikaz vještina Počasno zaštitne bojne te nastup Krila oluje.

Inače, Svečana promocija polaznika Hrvatskog vojnog učilišta u Vukovar se vraća poslije pet godina pauze. Naime, državni vrh je 2012. godine donio odluku da se ta promocija preseli u Zagreb što je u Vukovaru naišlo na brojne negativne reakcije. Po prvi put ove godine polaznik Zapovjedno stožerne škole Blago Zadro koji bude najbolje ocijenjen dobiti će i posebno priznanje od Grada Vukovara koje će mu uručiti gradonačelnik Ivan Penava.