Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Nastavak obrazovanja učenika s poremećajem iz spektra autizma

Priprema za svakodnevne životne situacije učenika s teškoćama

Foto: Grad Zaprešić
Grad iz vlastitih sredstava financira i troškove 22 osobna pomoćnika za rad s djecom u vrtićima

U Osnovnoj školi Ljudevita Gaja s radom je započela posebna odgojno-obrazovna skupina u kojoj se izvodi posebni program za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnoga života i rada uz individualizirane postupke. Taj program ima za cilj osposobiti učenike s teškoćama u razvoju za najjednostavnije aktivnosti svakodnevnoga života i rada, a provodi se od njihove šeste do 21. godine.

Pomoćnici u nastavi

Program za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnoga života i rada izvodi edukacijski rehabilitator, dio nastave tjelesne i zdravstvene kulture izvodi magistar kineziologije, dok u razvoju glazbene kreativnosti učenika sudjeluje i profesorica glazbene kulture škole. Učenicima je osigurana i potpora pomoćnika u nastavi. Prostor je prilagođen specifičnim potrebama učenika.

Uz kutiće za individualni i grupni rad te kutić za odmor, prostor je opremljen i malom kuhinjom u kojoj će učenici također usvajati 
i uvježbavati određene vještine iz svakodnevnog života. Ove školske godine nastavu u posebnoj skupini pohađaju dva učenika u 
dobi od 15 i 17 godina.

Edukacijska rehabilitatorica Ena Šifner Vukomanović ističe da specifična i primjena raznih pedagoško-didaktičkih materijala i pomagala provedbu posebnog programa za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnoga života i rada čine lakšim za praćenje. Inače, u  OŠ Antuna Augustinčića od 2013. godine djeluje poseban razredni odjel s posebnim programom iz svih ili pojedinih predmeta, ali  uz individualizirane postupke.

Uz formiranje nove posebne odgojno-obrazovne skupine u OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić je postao grad u kojem se u posebnim 
razrednim odjeljenjima djeca s poremećajima iz spektra autizma mogu obrazovati od polaska u školu sve do 21. godine.

Sufinanciranje iz EU

Projekt potpore učenicima s teškoćama u razvoju u zaprešićkim osnovnim školama “Znanje svima” nastavlja se i u ovoj nastavnoj godini. Radi se o projektu koji osigurava educirane i osposobljene pomoćnike za rad u nastavi s djecom s teškoćama u razvoju. 

Gradu Zaprešiću partneri su tri  zaprešićke osnovne škole: A. Augustinčića, Lj. Gaja i Kupljenovo.

Projekt je sufinanciran sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda, a 2021./2022. omogućena je socijalna uključenost i integracija 23 učenika u proces odgoja i obrazovanja uz potporu pomoćnika u nastavi. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,041.941,40 kuna. Stopa sufinanciranja je 85 posto prihvatljivih troškova, odnosno 885.650,19  kuna, od čega Grad Zaprešić iz proračuna izdvaja 156.291,21 kuna.

Tijekom pet godina školovalo se ukupno 55 učenika s teškoćama urazvoju. Uz to, Grad iz vlastitih sredstava financira i troškove 22 osobna pomoćnika za rad s djecom s teškoćama u razvoju u vrtićima.