Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica 1300 pregleda
Meksička Silicijska dolina

Projekt Smart City: u jednoj stvari je Koprivnica bolja od Guadalajare

Koprivnica
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Analizičari koji rade na uvođenju certifikata ISO 37120, popularno nazvanog Smart City, sjedište Koprivničko-križevačke županije uspoređuju s gradovima diljem svijeta i mjere napredak, a krajnji cilj je poboljšanja kvalitete života u Koprivnici

Nakon Buenos Airesa, Meke, Amsterdama i Bogote, obavljena je i usporedba Koprivnice s vijetnamskim Haiphongom i meksičkim Guadalajarom.

Analitičari koji rade na uvođenju certifikata ISO 37120, popularno nazvanog Smart City, sjedište Koprivničko-križevačke županije uspoređuju s gradovima diljem svijeta i mjere napredak, a krajnji cilj je poboljšanja kvalitete života u Koprivnici.

Guadalajara je drugi najveći grad u Meksiku i glavni grad pokrajine Jalisco, ima milijun i pol stanovnika, a zbog koncentracije visokotehnoloških softverskih tvrtki kojih ima više od 100, nazivaju ga "meksičkom Silicijskom dolinom“. U njemu je smješteno i 600 raznih tehnoloških tvrtki u kojima radi 78.000 informatičkih stručnjaka. Stopa nezaposlenosti je svega 5,3 posto, dok je u Koprivnici 10,37 posto. World Council on City Data (WCCD), nadležno tijelo za dodjelu certifikata, istražilo je još neke indikatore, pa tako Koprivnica s 51,51 posto zaposlenih građana na puno radno vrijeme bolje stoji od Guadalajare s 30,35 posto.

Potrošnja električne energije

Postotak nezaposlenosti mlađih od 24 godine u Koprivnici iznosi 8,6 posto, a za Guadalajaru taj podatak nije dostupan, kao ni broj visokoobrazovanih kojih je u Koprivnici 15.875 na 100.000 stanovnika. Guadalajara je od 2014. godine uključena u veliki digitalni kreativni projekt nazvan "Digital Creative City", grad zamišljen kao idealno okruženje za stvaranje, generiranje znanja i poticanje talenta, čime gradska vlast želi otvoriti novih 30.000 radnih mjesta u narednih deset godina otvaranjem 550 novih poduzeća.

Koprivnica pak je, ističu analitičari, lider u provedbi smart tehnologija u Hrvatskoj, od sustava javnih gradskih bicikala, e-Punionice za električna vozila, nadzora vozila i parkinga, tzv. pametnih klupa i e-računa do sofisticiranih spremnika za otpad i upravljanja javnom rasvjetom. Obavljena je i usporedba s Haiphongom, trećim najvećim gradom u Vijetnamu, koji je na putu da postane prvi tamošnji "zeleni lučki grad" do 2020. godine. Haiphong prednjači u najmanjoj potrošnji električne energije po glavi stanovnika u godini dana, sa 1.626 kWh po godini. S druge strane, grad Koprivnica mjeri potrošnju od 6.530,7 kWh po godini, četiri puta veću od Haiphonga.