Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
U muzeju Moslavine

Promocija monografije kutinskog majstora pastela Želimira Šiška

1/2
Foto: Grad Kutina
O Šišku, rođenom Siščaninu, ali stanovniku Kutine, na promociji je govorio novinar i publicist Zdravko Strižić koji Šiška smatra dobrom poveznicom između Moslavine i Posavine čiji su odnosi uvijek “nekako zategnuti”

U Muzeju Moslavine promovirana je Fotomonografija kutinskog slikara Želimira Šiška.

– Fotomonografija je sazrijevala dugo. Više od četrdeset godina bavljenja slikanjem, ali i raznim drugim dizajnerskim poslovima,  rezultiralo je ovim djelom. Dugogodišnje prikupljane podatke predao sam publicistu Dragutinu Pasariću koji je i autor monografije čiju promociju Dragec nažalost nije dočekao – rekao je Šiško na promociji.

Suhi pastel i ulja

Knjigu je završila njegova obiteljska izdavačka kuća Spiritus movens, a predstavlja presjek Šiškova rada tijekom zadnjih 40 godina na 120 stranica. 

O Šišku, rođenom Siščaninu, ali stanovniku Kutine, na promociji je govorio novinar i publicist Zdravko Strižić koji Šiška smatra dobrom poveznicom između Moslavine i Posavine čiji su odnosi uvijek “nekako zategnuti”. Upravo Šiškova slikarska ruka te odnose ublažava i spaja pejzažima zajedničkog nam blaga – Lonjskog polja.

O Šiškovu životnom putu i radu govorila je etnologinja Slavica Moslavac koja je rekla da gledajući njegove slike, o Lonjskom polju možemo naučiti jako puno.

Foto: Grad Kutina

– To je kutinska javnost prepoznala te se nerijetko kupuju upravo ti pejzaži. Oni i danas  zaokupljaju autora čineći ga prepoznatljivim. Suhi pastel i ulja najčešće su Šiškove tehnike kojima dočarava plavo-zelenu moslavačko-posavsku močvaru – rekla je Slavica Moslavac, osvrnuvši se na autorovih 86 samostalnih izložbi, njegova brojna gostovanja od Hrvatske do Mađarske, brojne slikarske kolonije, najčešće s humanitarnim karakterom i poklanjanje slika.

Brojnim monografijama s područja tradicijske kulture, ali i kulture uopće, poput Zbornika Moslavine, Šiško je dao svoj obol oopremajući ih u svom karakterističnom stilu.

Hvalio je Šiška i pokojni prof. Ivan Milat koji ga je nazvao majstorom pastela, a  upravo će Muzej Moslavine Kutina iduće godine obilježiti 100. godišnjicu rođenja akademskog slikara Ivana Milata.

Veliki jubilej 

On je rođen 6. siječnja 1922. godine u Blatu na otoku Korčuli, no nakon zapošljavanja u Kutini ovaj je grad odabrao za svoje mjesto življenja. Ususret tom događaju Muzej Moslavine Kutina planira napraviti jednu izložbu njegovih djela iz fundusa MMK. Kao pravu poslasticu za taj veliki jubilej u Muzej je stiglo novo Milatovo djelo zahvaljujući donaciji Grada Kutine koji je pomogao u otkupu slike. Riječ je o djelu “Motiv Kutine”, ulju na lesonitu iz 1962. godine. Dimenzije slike su impresivnih 249,5 cm x 99 cm te će ići u Stalni galerijski postav.