Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka 70 pregleda
Veliki interes

Proširuje se jedna od najopremljenijih plaža namijenjena osobama s invaliditetom

plaža Kostanj
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
U okviru kapitalnog infrastrukturnog projekta Grada Rijeke Obalna šetnica s plažama – Zapad, kojim će se u dužini 6 km povezati plaže i sportski, rekreativni  i turistički sadržaji, proširit će se i plaža Kostanj

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel prihvatio je na kolegiju prijedlog Odjela gradske uprave za urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem da se izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju i proširenje plaže Kostanj povjeri Arhitektonsko-građevinskom ateljeu d.o.o. koji je izradio i projekt plaže Kostanj.

Kako je obrazložio Srđan Škunca, pročelnik Odjela, plaža Kostanj danas je jedna od najopremljenijih i najprepoznatljivijih plaža namijenjena osobama s težim ili lakšim tjelesnim oštećenjima, koju koriste ne samo Riječani nego i turisti. Kapacitet plaže je 300 kupača, no zanimanje i potrebe daleko premašuju taj broj pa je nužno njeno proširenje na novu površinu, za što postoji mogućnost na njenom zapadnom dijelu, priopćili su iz Grada Rijeke.

Proširenje plaže planirano je nasipavanjem i formiranjem plažnog platoa, čime bi se udvostručio sadašnji kapacitet. Proširenje plaže Kostanj dio je kapitalnog infrastrukturnog projekta Grada Rijeke, Obalna šetnica s plažama – Zapad, kojemu je cilj povezati plaže te postojeće i planirane sportske, rekreativne i turističke sadržaje zapadnog dijela Rijeke, u dužini od ukupno gotovo 6 kilometara. Plaža Kostanj dio je dionice za čiji je obuhvat  već izrađena projektna dokumentacija i ishođena dozvola za gradnju.

Obersnel podsjetio je da je plaža Kostanj bila prva plaža u Hrvatskoj prilagođena osobama smanjene pokretljivosti te je postala vrlo popularna među Riječanima, ali i u cijeloj Hrvatskoj. - Iako će proširenje, zbog karakteristika terena, biti vrlo složen zahvat, povećanje kapaciteta plaže je nužno, a izrada projektne dokumentacije prvi je korak ka ostvarenju tog projekta - zaključio je gradonačelnik.

Na jučerašnjem kolegiju Obersnel je prihvatio i zaključak o financiranju programa i projekata u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi u 2017. godini, za što će se iz gradskog proračuna izdvojiti 3,515 milijuna kuna.