Izbornik
Naslovnica Gradovi 3209 pregleda
Kujica Alenka dobila 'iksicu'

Prvi 'pet friendly' fakultet u Hrvatskoj: ulaz slobodan i životinjama

Osječki Filozofski fakultet postao pet friendly
1/10
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Dekanica: Zaposlenici i studenti svoje su ljubimce ostavljali pred vratima. A sve je više i studenata kojima su životinje pomagači

Kujica Alenka jučer je ponosno koračala hodnicima Filozofskog fakulteta u Osijeku. Dobila je čak i - "pseću" studentsku iskaznicu. Osječki Filozofski fakultet postao je, naime, prvi "pat friendly" fakultet u Hrvatskoj, što znači da je ulaz od sada slobodan i životinjama. Odluka je jednoglasno izglasana u srijedu i odmah je i stupila na snagu.

- Humanistički smo fakultet, volimo i životinje, ne samo ljude, i uočili smo kako sve više naših zaposlenika i studenata dolazi s ljubimcima i ostavlja ih pred vratima. Usto, sve je više i studenata s posebnim potrebama kojima su životinje pomagači. Nema razloga da ostaju na ulici, bez kontrole i plaču – kaže dekanica Loretana Farkaš, i sama vlasnica psa.

Životinje, ipak, neće smjeti sjediti na predavanjima i ispitima, ali će moći, primjerice, s vlasnikom prijaviti ispit ili skoknuti do knjižnice. Kako ne bi remetili sigurnost i nastavu, dužni su poštivati pravila. Kada ulaze u zgradu, morat će ih se prijaviti na porti, navesti kamo su se zaputili te se na izlasku odjaviti. Psi obavezno moraju biti na povodcu, a veći nositi i zaštitnu korpicu na njuški. Za mačke i male kućne ljubimce potrebni su transporteri.

Teoretski, studenti na fakultet mogu povesti i iguanu.

- Ipak očekujemo kako će ljudi biti razumni i da nam neće dolaziti s domaćim životinjama ili zmijama – ističe dekanica.

Diplome za životinje

- Nije bilo lako doći do ovoga statusa, no mi smo vlasnik zgrade pa imamo pravo sami odlučiti kako ćemo je uporabljavati, tako da su nas sve institucije podržale – navodi Narcisa Vrbešić-Ravlić, tajnica fakulteta.

"Studentica" Alenka bila je prava zvijezda. Njezin pozitivan i antistresni učinak bio je očit pa se odmah rodila i ideja da se socijalizirane pse poput nje uključi i u program psihološkog savjetovanja za studente. Alenku je dovela Lucija Baraban iz Udruge Pobjede, koja skrbi o azilu za pse.

- Našli smo ju na ulici prije dva mjeseca, udario ju je automobil pa se nadamo da će sada naći i novi dom – optimistična je Lucija.

- Veliki je to evolucijski korak i pozivamo i druge fakultete na isti potez, kako bi nam cijelo sveučilište postalo "pat friendly" – oduševljena je Ivana Crnoja, čelnica Pobjede.

Tea Bizik studentica je informatologije iz Našica, a već treću godinu, otkako studira u Osijeku, s njom u stanu, kako kaže, i živi i studira i njezin pas.

- Definitivno će doći i na fakultet! Nisam ga još dovodila, ostajao bi u stanu, ali ovo je izvrsna vijest za sve nas vlasnike kućnih ljubimaca – razveselila se Tea.

I njezin bi pas, tako, mogao dobiti "iksicu".

- Iskaznica znači kako su oni naši pridruženi članovi, vanjski suradnici ili studenti koji će isto imati neka prava na fakultetu. Na internetu smo naišli i na diplome za životinje pa ćemo se i mi time poigrati i vidjeti na koji način ćemo promovirati prvu generaciju naših pristupnika - zaključuje dekanica Loretana Farkaš.