Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Nova koncertna sezona

Puhački orkestar Zaprešić dobio novog dirigenta, slovenskog maestra Miru Saje

Puhački orkestar Zaprešić
Foto: Grad Zaprešić
U Hrvatskoj je maestro Saje održao niz stručnih seminara za dirigente amaterskih orkestara, a osim toga je dugi niz godina stručni selektor na županijskim i državnim smotrama hrvatskih amaterskih puhačkih orkestara

Puhački orkestar Zaprešić u novu koncertnu sezonu ulazi s novim dirigentom, renomiranim slovenskim maestrom Mirom Sajom, izvijestili su iz Grada.

Miro Saje diplomirao je trubu na Akademiji za glazbu u Ljubljani 1990. u klasi prof. Antona Grčarja. S 13 godina uključio se u Puhački orkestar Novoles Straža koji se kasnije preimenovao u Puhački orkestar Krka, a kojim dirigira od 1990. – 2007.g. Uspješno podučava limene puhačke instrumente u Glazbenoj školi u Novom Mestu gdje također vodi simfonijski orkestar. Diplomirao je dirigiranje 1999. u klasi prof. Jana Cobra na Brabants Konzervatorijumu u Tilburgu u Nizozemskoj. Godine 1995., 1997. i 1999. biva proglašen za najboljeg dirigenta na  međunarodnom natjecanju puhačkih orkestara u talijanskoj Rivi del Gardi.

Na Svjetskom prvenstvu orkestara u Kerkradeu u Nizozemskoj 2005. osvojio je s Puhačkim orkestrom Krka zlatno priznanje s pohvalom, a 2006. je na državnom slovenskom natjecanju u koncertnoj kategoriji osvojio prvo mjesto. Od 2008.-2016. bio je dirigent Puhačkog orkestra Općine Šentjernej, kojeg je u vrlo kratko vrijeme, kroz niz kvalitetnih projekata i koncerata doveo do razine jednog od najboljih slovenskih puhačkih orkestara.

Od 2016. dirigent je i novoosnovanog orkestra Ave Šenternej. U Hrvatskoj je maestro Saje održao niz stručnih seminara za dirigente amaterskih orkestara, a osim toga je dugi niz godina stručni selektor na županijskim i državnim smotrama hrvatskih amaterskih puhačkih orkestara.