Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
70-godišnji kroničar svoga kraja

Putem Facebooka spašava lomničku povijest od zaborava

Zapisi Slavka Stepanića
Foto: Grad Velika Gorica
Kako bi se stari prisjetili, a mladi naučili, Slavko Stepanić već četrdeset godina marljivo bilježi sve događaje u Donjoj Lomnici

Spasitelj povijesti, hodajuća riznica znanja koja ne dopušta zaboravu da proguta bitne događaje turopoljskoga kraja. Kako bi se stariji mogli prisjećati, a mladi naučiti, lomnički kroničar, sedamdesetogodišnji Slavko Stepanić počeo je zapise iz svoga kraja objavljivati na Facebooku, na svome profilu Slavko Stepanić Priče. Tako je sintezom svoje ljubavi prema literaturi i kroničastvu te moderne tehnologije omogućio svima koje povijest zanima da nauče nešto o lomničkoj kući u kojoj je svojevremeno živio i Đuka Čajić, o tome kako su nekoć pogrebne kolone iz Lomnice pješačile sve do Velike Gorice.

gradnja Najveće gradsko gradilište Radovi na novoj zgradi Hrvatske pošte idu po planu

Nezaobilazan autor

Slavko Stepanić prije umirovljenja radio je kao radnik u tvornici, ali oduvijek je gajio ljubav prema čitanju i pisanju. Danas se najviše voli odmarati za svojim prijenosnim računalom koje je znatno olakšalo njegovu kroničarsku aktivnost.

– Prije četrdeset godina počeo sam sve zapisivati. Nekad je to bio mukotrpan posao, bilo je teže nešto dodati u tekst ili ispraviti, sve dok nisu došli kompjuteri - govori Stepanić.

Dosad je, naime ispisao 640 stranica o Donjoj Lomnici na kojima se mogu pronaći tekstovi o vatrogascima, lovcima, folklorašima, ali i o životu na selu. Neki su mu tekstovi objavljeni u monografijama i časopisima, a s vremenom je postao nezaobilazan autor u stvaranju različitih monografija.

– Kada je trebalo napisati tekst o Vojku Miklaušiću za manifestaciju njemu u čast, zamolili su me da ga napišem. To što sam pripremio čita se već dvadesetak godina – kaže Stepanić.

Do građe bi često dolazio i zahvaljujući svojim Lomničanima.

– Ljudi imaju stare arhive, seoske zapisnike, a obično bih zamolio da mi to daju ako im ne treba. Sve sam skenirao, prepisivao, digitalizirao i poklonio Državnom arhivu pa su mi oni ustupili neke još starije knjige iz 1890. godine. Tako dođem do drugih materijala. Trudim se i tražim svugdje, a kad mi nešto zatreba, lako to potražim u svojoj arhivi i pišem što treba – govori Stepanić.

Građa može biti sve

Naime, šest je knjiga zapisa, kao i dvije kutije raznih dokumenata poklonio Državnom arhivu.

– Darovao sam i svoju monografiju o Plemenitoj sučiji Donja Lomnica koja nije objavljena, ali je registrirana i zaštićena u Sveučilišnoj biblioteci, kao i “Donjolomnički leksikon” – kaže Stepanić.

Osim aktivnosti na jednoj od najpopularnijih društvenih mreža, Stepanić svoje tekstove objavljuje i na web stranici TURopole, a vodi i stranice Sveti Bartolomej te Slavko Stepanić. Svi tekstovi nastali su i nastaju zahvaljujući brojnoj građi koju pronalazi u svemu: od dokumenata, fotografija do plakata i osmrtnica.

Velika Gorica Ruralni odmor Manifestacija “Ladanje u Lomnici” posjetitelje odvela u neka davna vremena