Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Tko će biti šef vatrogasaca u Koprivnici?

Raspisali pa poništili natječaj jer se u petnaest dana nisu uspjeli sastati

Vatrogasci, Koprivnica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Sadašnjem šefu Slavku Lakušu uskoro istječe mandat, a natječaj za novoga zapovjednika raspisan je 21. listopada

Zbog nemarnosti, u najmanju ruku, upravnoga vijeća koprivničke Javne vatrogasne postrojbe ovih je dana poništen natječaj za novoga zapovjednika gradskih vatrogasaca, koji je bio raspisan jer sadašnjemu šefu vatrogasaca Slavku Lakušu uskoro istječe četverogodišnji mandat.

Natječaj je raspisan 21. listopada i rok za prijave bio je do 29. listopada, a potom je Upravno vijeće imalo 15 dana da otvori prispjele ponude i odredi najboljega kandidata. Međutim, predsjednik toga tijela Zoran Gošek (SDP), koji je ujedno i šef Gradskoga vijeća, u tome roku uopće nije sazvao sjednicu, pa je natječaj automatski poništen i bit će raspisan novi.

– U tome razdoblju bio je Dan grada i bilo je puno događanja. Na dan na koji sam namjeravao sazvati sjednicu, Koprivnicu je posjetilo petero stranih veleposlanika te smo im član Upravnoga vijeća Radovan Knežević i ja cijeli dan bili na raspolaganju, tako da za sjednicu jednostavno nije bilo vremena – objasnio je jučer Gošek.

Nemar ili namještanje?

Upravno vijeće mogao je sazvati od subote 29. listopada pa sve do ponedjeljka 14. studenoga. Dan grada pada na 4. studenoga. Veleposlanici koje Gošek spominje Koprivnicu su posjetili u petak 11. studenoga, tri dana prije isteka roka za odabir novog vatrogasnog zapovjednika. S obzirom na to da raspisivanje novoga natječaja znači i novi trošak za porezne obveznike, to što sjednica Upravnoga vijeća nije sazvana u roku moglo bi se svrstati u kategoriju nemarnosti prema javnome novcu. No, naš izvor iz Javne vatrogasne postrojbe tvrdi da je u pozadini cijele priče možda i nešto drugo.

– Iz aviona se vidi da se natječaj namješta za nekoga, a mogu vam reći i za koga. Gradska vlast želi omogućiti sadašnjemu glavnom državnom vatrogasnom zapovjedniku Slavku Tucakoviću da se vrati na mjesto šefa koprivničkog JVP-a, s kojeg je prije četiri i pol godine i otišao u Zagreb. On je član SDP-a i vjerojatno će biti smijenjen sa sadašnje pozicije – ustvrdio je naš izvor.

Na molbu da komentira te tvrdnje, Gošek je jučer rezolutno ustvrdio da to nije istina.

– Nemam komentara – izjavio je, pak, Tucaković, kojega se spominje kao jednoga od SDP-ovih kandidata za župana Koprivničko-križevačke županije na lokalnim izborima iduće godine, a nije želio kazati je li se javio na prvi natječaj za šefa koprivničkog JVP-a i namjerava li se javiti na ponovljeni natječaj.

Za novi natječaj 1125 kuna

Kako se očekuje skoro imenovanje novih ravnatelja državnih uprava za pojedine sektore, pa tako i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, čiji je čelnik nadređen glavnom hrvatskom vatrogasnom zapovjedniku, Tucakovićev ostanak na sadašnjoj poziciji doista je neizvjestan. Gošeka smo pitali koliko će građani platiti poništenje natječaja za novoga šefa koprivničkog JVP-a do kojega je došlo zbog nesazivanja sjednice Upravnoga vijeća u zakonskome roku.

– Ne puno, samo cijenu objave novoga natječaja u lokalnome tjedniku – odgovorio je on.

Kako doznajemo, riječ je o iznosu od 900 kuna uz dodatni PDV, što ukupno iznosi 1125 kuna.

Za usporedbu, taj iznos bio bi dovoljan za kupnju 4,5 kubnih metara ogrjevnog drva za neku od siromašnih koprivničkih obitelji.