Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Nakon gotovo 30 godina od pokušaja obnove, sve je bliže početak opsežne obnove jaskanskog dvorca

Raspisan natječaj za radove na obnovi dvorca Erdődy

1/4
Foto: Dvorac Erdődy
Po završetku radova najmanje 80 posto površine dvorca bit će dostupno javnosti, a 20 posto tog objekta moguće je komercijalizirati

Sve je bliže početak radova na obnovi dvorca Erdődy u Jastrebarskom. Ishođena je, naime, pravomoćna građevinska dozvola, čime su stvoreni svi preduvjeti za pokretanje postupka javne nabave za građevinske radove koji je objavljen 21. ožujka. Procijenjena vrijednost radova je 73,140.000 kuna bez PDV-a.

Ugostiteljski objekt

Po završetku radova najmanje 80 posto površine dvorca bit će dostupno javnosti, a 20 posto tog objekta moguće je komercijalizirati. Dvorac je u derutnom stanju od kraja 80-ih godina kada su iz njega iseljeni muzej i stanari koji su do tada živjeli u prostorijama 
dvorca. Bilo je pokušaja obnove  početkom 90-ih godina, kad je počela sanacija određenih dijelova dvorca, no to nije dovršeno, 
tako da je ovo prva ozbiljna obnova koja će revitalizirati zapuštenu zgradu i otvoriti je za građane.

– Projekt obnove dvorca kompleksan je i dugotrajan. Sama administracija traje duže nego što bismo svi to htjeli, no s obzirom na znatna sredstva koja je za ovaj projekt osigurala Europska unija, očekivana je i detaljna procedura. S obzirom na okolnosti i poskupljenja na svim razinama koja pratimo iz dana u dan, porast će i vrijednost samih radova na dvorcu. Naravno da je to novi izazov, no na njega smo spremni. Došli  smo do povijesno važnog trenutka za obnovu našeg najvrjednijeg kulturnog zdanja i uložit ćemo maksimalan trud u realizaciju ovog projekta – rekao je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Projektom obnove prizemlje dvorca predviđeno je kao prostor komunikacije s posjetiteljima. Tu će, kažu, biti smješteni infopult, 
suvenirnica i prostori za udruge. Otvaranjem ugostiteljskog objekta vratit će se i ta ponuda po kojoj je dvorac bio nadaleko poznat. 
Također, tu je planiran prostor za prezentacije, promocije i povremene degustacije, u kojem će se moći održavati i tečajevi somelijera i manja edukativna gastronomska zbivanja.

Prostor za radionice

Prvi kat predviđen je za smještaj gradske uprave, dok su drugi kat sjevernog dijela i prostor potkrovlja u južnom dijelu namijenjeni potrebama povijesnog i etnografskog muzeja. Na trećem  katu smjestit će se polivalentan prostor koji će koristiti kao gradska vijećnica, ali i za niz drugih sadržaja. Tu pak će biti i manji prostori za radionice, a pristup je dizalom osiguran i osobama s invaliditetom. Atrij, odnosno unutrašnje dvorište dvorca, uredit će se kao prostor za kulturno-zabavna zbivanja.

Projekt obnove i revitalizacije dvorca Erdődy u Jastrebarskom sufinancira se sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna mu je vrijednost 73,639.686,93 kuna, od čega odobrena sredstva iz fondova EU iznose 49,503.626,59 kuna.