Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika

Rebalansom povećan proračun Dubrovnika

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Pogodnosti će osjetiti izravno građani. Povećane su satnice asistentima u nastavi, a viši iznosi planirani su za obrazovanje, sport i kulturu

Zbog oporavka gospodarstva i odgovornog upravljanja financijama proračun Grada Dubrovnika za 2022. godinu rebalansom je povećan za 37,6 milijuna kuna, a pogodnosti će osjetiti direktno građani.

Okrenut ljudima

Naime, na održanoj 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika većinom glasova donesen je Prijedlog izmjena i dopuna proračuna Grada Dubrovnika za 2022. godinu te Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o izvršavanju proračuna Grada Dubrovnika  za 2022. godinu.

U uvodnom izlaganju gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković objasnio je planirane rashode po stavkama. Kao najvažnije novosti u proračunu naveo je izradu projektne dokumentacije za Centar za pružanje usluge u zajednici te povećanje satnice asistentima u predškolskom odjelu i asistentima u osnovnim školama s 25 kuna po satu na 35 kuna.

– Uveli smo mjeru povećanja satnice asistentima s 25 na 35 kuna, što i oni sami apelom ističu kao problem. Plaćeni su premalo za težak i zahtjevan posao – naglasio je gradonačelnik Franković.

Proračun Grada razvojan je i okrenut ljudima, što se u novom  rebalansu očituje i povećanjem sredstava za obrazovanje, sport i 
ustanove u kulturi.

Škole, vrtići i spomenici

Više od šest dodatnih milijuna kuna namijenjeno je vrtićima i školama, a povećane su i dotacije za privatne vrtiće. Za dubrovački 
sport osigurano je dodatnih 5,6 milijuna kuna, među ostalim za sportsko igralište kod Gimnazije Dubrovnik te za projektnu dokumentaciju za projekt multifunkcionalne dvorane u Gospinom  polju, projektu koja će biti kruna ulaganja u sportsku infrastrukturu ove gradske uprave.

Gradska uprava nastavlja i realizaciju niza projekata u smjeru energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a s tim ciljem u rebalans je uvršten i projekt javne rasvjete na otoku Lopudu, za što su odobrena i bespovratna sredstva resornog ministarstva u iznosu od 50 posto vrijednosti projekta.

U ovoj godini pokrenuti su  procesi realizacije projekata gradnje spomenika za branitelje i spomenika poginuloj djeci, a prvi je korak raspisivanje dva natječaja za izradu likovnih rješenja.