Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Povratak u velikom stilu

Renesansni festival oduševio desetke tisuća posjetitelja

1/4
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Uz bedeme bili su podignuti srednjovjekovni tabori ispred kojih su svakodnevno nastupale viteške skupine iz desetak europskih zemalja

Renesansni festival u Koprivnici vratio se protekli vikend u velikom stilu. Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije koronavirusa, na gradskim bedemima sve je odisalo dalekom prošlošću, zabavom, atrakcijom, uzbuđenjima.

Tema - putujući trgovci

Renato Labazan, direktor TZ grada Koprivnice, podsjetio je da je riječ o velikoj međunarodnoj manifestaciji te otkrio da je ove 
godine bilo na stotine sudionika iz 15 europskih zemalja.

Ove godine je i 750 godina otkako je Koprivnica dobila status slobodnoga i kraljevskoga grada.

Labazan je otkrio i zbog čega su ove godine glavna tema Renesansnog festivala bili upravo putujući trgovci.

- Prije 750 godina na ovo mjesto dolazili su trgovci iz raznih dijelova Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva, iz alpskih zemalja, odnosno Austrije, Njemačke i Italije. Mnogi su ostali ovdje, na našem prostoru, i stvorili začetke trgovišta Koprivnice - naglasio je tvorac 
Renesansnog festivala Labazan i zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji te jedinstvene povijesno-turističke manifestacije.

I gradonačelnik Mišel Jakšić nije krio zadovoljstvo što se koprivnički Renesansni festival opet odvija nakon dvogodišnje stanke. Festival je doista jedinstven prikaz povijesti cijeloga kraja, istaknuo je Jakšić i zahvalio svima koji su utkali barem mali dio sebe u manfestaciju, ali i brojnim sponzorima koji su poduprli Renesansni festival.

Četverodnevni turističko-povijesni spektakl otvorio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica koji je čestitao gradonačelniku i direktoru Turističke zajednice na kontinuitetu i kvaliteti manifestacije koja je svaki put sve bolja i raznovrsnija.

- Zato će Vlada i ministarstva kulture i medija te turizma uvijek podupirati ovakve manifestacije koje prikazuju dio bogate hrvatske povijesti - obećao je ministar Malenica.

Tijekom četiri dana posjetitelji su na koprivničkim bedemima mogli uživati u srednjovjekovnim jelima od divljači, ribe, peradi, vinima, medovini... Posebna je pak atrakcija bila samostanska pivarna u kojoj se izrađivalo srednjovjekovno samostansko pivo od koprive.

Bez plastike

Najmlađi su mogli uživati u neobičnim žonglerima i smiješnim likovima, ali i velikom drvenom labirintu koji je postao zaštitni znak manifestacije. I ove su godine nastupali sokolari čije su pernate grabljivice oduzimale dah, a tu su bile i viteške igre te borbe i natjecanja. Posjetitelji su mogli vidjeti i sprave za mučenje te na vlastitoj koži iskusiti srednjovjekovnu torturu.

Posebna atrakcija, kao i svake godine, bio je noćni napad na grad s atraktivnim vatrenim uprizorenjima.

Valja također podsjetiti da je Renesansni festival prva regionalna manifestacija bez plastike, a jela i pića posluživana su u drvenim i keramičkim posudama. Prema prvim procjenama, Renesansni festival posjetilo je više desetaka tisuća ljudi iz Hrvatske i susjednih zemalja.