Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnica se za vikend vraća u srednji vijek

Renesansni festival: spektakl na koprivničkim bedemima

1/3
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
- Kako bi bedemi zasjali u punom renesansnom sjaju, s radovima smo započeli još prije dva mjeseca - kaže Renato Labazan, direktor Turističke zajednice grada Koprivnice i tvorac Renesansnog festivala

Nakon dvogodišnje stanke zbog epidemije koronavirusa, jedna od najboljih i najoriginalnijih turističkih manifestacija u Europi ide dalje. Renesansni festival održat će se na koprivničkim bedemima od četvrtka do nedjelje, odnosno od 18. do 21. kolovoza. 
Podsjetimo, u četiri dana 2019. godine koprivničku je Renesansu posjetilo gotovo 50.000 ljudi, a festival je iste godine u izboru 
Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma proglašen najboljom turističkom manifestacijom u Hrvatskoj.

Tema – putujući trgovci

Središnja tema ovogodišnjeg festivala su putujući trgovci. Uz popularnog podravskog kmeta Štefa, koji se naveliko priprema za ovogodišnju glavnu temu putujućih srednjovjekovnih trgovaca, na bedemima će biti 30-ak zanimljivih likova poput prodavača gljiva, eliksira mladosti i zdravlja, vještičjih metli, kovačkih mjehova, košnica za pčele, kožara, pivara, krznara, prodavača životinja i brojnih drugih.

U TZ Koprivnice otkrivaju kako će posjetitelji moći odlučiti koji ih se trgovac najviše dojmio, a onaj s najviše glasova bit će proglašen za veletrgovca srednjeg vijeka. Glasat će se na info-punktu kod velikih bačava u posebno označenim kutijama.

Renesansa će, nema nikakve sumnje, i ove godine oduševiti viteškim turnirima, noćnim napadom na grad, srednjovjekovnom gastronomskom ponudom i posebnom glazbom. Skupina Markus M iz Češke, tako, samo je jedna od mnogih atrakcija koje dolaze iz raznih dijelova Europe, a priredit će pravi vatreni show i vatrene akrobacije pod noćnim koprivničkim nebom.

I ove godine stiže jedinstveni show s pticama grabljivicama. Sokolari sv. Bavona iz Slovačke pokazat će što sve njihove pernate leteće ljubimice mogu izvesti, a jedan dio programa je rezerviran i za sudjelovanje posjetitelja. Velike ptice grabljivice letjet će 
iznad glava posjetitelja i priuštiti im pravu adrenalinsku erupciju.

Organizatori najavljuju i nastupe brojnih glazbenih skupina koji će izvoditi srednjovjekovnu glazbu. Tako će za vikend na koprivničkim bedemima nastupiti Pipers of Transylvania iz Rumunjske, srednjovjekovna skupina koja svira tradicionalnu 
glazbu na originalnim instrumentima. Osim njih, na koprivničku Renesansu stiže i srednjovjekovna glazbena skupina Modi Versus iz Italije. Magičan trio svojom će glazbom posjetitelje vratiti daleko u povijest.

Iz Palmanove, talijanskoga grada u obliku renesansne zvijezde, dolaze i prave zvijezde i umjetnici u akrobacijama zastavama. Pripadnici skupine Sbandieratori di Palmanova pripremit će pravi show, kažu u Turističkoj zajednici.

Da kruha i igara ne bi nedostajalo ni u koprivničkome srednjem vijeku, tu je još jedna neobična viteška skupina, ali s malo drugačijim programom. Naime, Opolskie Bractwo Rycerskie iz Poljske uprizorit će renesansni  ragbi, nešto što još nije viđeno, otkrivaju organizatori. Osim toga, i ove godine će posjetitelji festivala imati priliku pronaći izlaz kroz prvi i najveći drveni labirint u Hrvatskoj.

Već mjesecima na koprivničkim bedemima niče pravi srednjovjekovni grad s popratnim sadržajima. U Turističkoj zajednici grada kažu kako 50-ak radnika, mahom koprivničkih obrtnika, podiže nastambe i nadstrešnice za sudionike Renesansnog festivala, 
postavlja najveći drveni labirint u ovom dijelu Europe, podižu palisade u dužini od gotovo jednog kilometra, montiraju srednjovjekovne kućice, grade srednjovjekovnu pivovaru, popravljaju  stepenice. Dovršava se i novi most, poznat kao Most gubavaca, restauriraju ogromne drvene bačve, montira stotinjak štandova na kojima će trgovci, obrtnici i majstori prodavati različite proizvode tipične za srednji vijek.

- Kako bi bedemi zasjali u  punom renesansnom sjaju, s  radovima smo započeli još prije dva mjeseca. Potrebno je obaviti brojne, nazovimo ih tako tehničke poslove, bitne za održavanje ovako velike manifestacije koje posjetitelji na prvi pogled i ne vide. Dosad smo utrošili više od 270 kubika drva, angažirali smo nekoliko šlepera kako bi sve to prevezli, a još moramo dopremiti velike rekvizite i raznu opremu - ističe direktor Turističke zajednica grada i tvorac Renesansnog festivala Renato Labazan.

Drvene igračke

I ove će se godine u pradavnom gradu na bedemima kuhati  srednjovjekovno pivo od koprive.  Drevnu koprivničku recepturu za 
pivo prikazat će vjerni majstori ovog zanata, samostanski fratri.  Pivo od koprive Nova runda bit će dostupno za kušanje u samostanskoj pivovari Pixel i Hemetek na Renesansnom festivalu.

Na koncu, u samu organizaciju festivala uključili su se brojni koprivnički obrtnici svojom jedinstvenom ponudom, poput Blaža 
Hemeteka koji izrađuje starinske drvene igračke i zanimljive sprave za zabavu. Za ovogodišnji festival gospon Blaž je napravio 
pravo malo remek-djelo od drva – napravu s pokretnim figurama koje prikazuju čak 26 različitih  zanata. Sve figure pokreću se jednim potezom prikazujući tipične zanatske radnje.

Blažu Hemeteku pridružio se i Antun Erdec koji od drva izrađuje predivne dvorce i kule, pa će tako mali i veliki posjetitelji Renesansnog festivala moći uživati u originalnim zanatskim majstorijama koji se mogu vidjeti samo u Koprivnici, zaključuju u Turističkoj zajednici.