Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Razlog je Marišćina

Rijeka: 'Čistoća' lani s gubitkom od 17,9 milijuna kuna

Vojko Obersnel
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Ostale komunalne tvrtke poslovale su s dobiti

Komunalna i trgovačka društva Grada Rijeke lani su ostvarila dobit u poslovanju, osim Komunalnog društva "Čistoća", koje je ostvarilo gubitak od 17,9 milijuna kuna, podaci su s kolegija gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela na kojemu su prihvaćena izvješća o poslovanju gradskih poduzeća.

Gubitak "Čistoće" od 17,9 milijuna kuna, koji je, kako je rečeno, nastao zbog kašnjenja u početku rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, pokriva se većim dijelom iz zadržane dobiti, iznos od 11,8 milijuna kuna, iz ostalih rezervi 161,5 tisuća kuna, a preostalih 5,9 milijuna kuna prenijet će se u naredna razdoblja. 

Po iznijetim podacima, dobit Komunalnog društva "Kozala", koja skrbi o gradskim grobljima, od 90,6 tisuća kuna bit će raspoređena u zadržanu dobit, a dobit gradskog prijevoznika "Autotroleja" od 642,8 tisuća kuna za pokriće gubitka prethodnih razdoblja.

Za pokriće gubitaka iz prethodnih razdoblja rasporedit će se i dobit "Vodovoda i kanalizacije" od 382,2 tisuće kuna, kao i 318,5 tisuća kuna dobiti "Energa", tvrtke za distribuciju toplinske energije i plina.

S dobiti su prošle godine poslovali i "Rijeka prometa", koji održava nerazvrstane ceste i javne prometne površine, u iznosu od 3,6 milijuna kuna, "Poslovni sustavi", koji se bave strateškim razvojem i poslovnom podrškom, 3,1 milijun kuna, "Rijeka plus", koji skrbi o organizaciji i naplati parkiranja, 2,1 milijuna kuna, te "Rijeka sport", koji upravlja i održava sportske i druge objekte, u iznosu od 62,5 tisuća kuna. 

Na kolegiju je prihvaćeno i izvješće o poslovanju Riječke razvojne agencije "Porin", koja je lani ostvarila dobit od 40,5 tisuća kuna, a koja će se koristiti za pokriće gubitka iz 2014. godine. 

Poslovanje gradskih komunalnih i trgovačkih društava obilježila je tijekom 2016. druga faza reorganizacije poslovanja. U povećanje kvalitete usluga lani je uloženo oko 200 milijuna kuna, a najviše u javnu vodoopskrbu i odvodnju i nabavku novih autobusa. Završena je sanacija odlagališta Viševac , izgrađeno postrojenje za proizvodnju električne energije iz odlagališnog plina, ugrađeni prvi poluukopani spremnici za selekciju otpada, izgrađeni su novi plinovodni ogranci i zamijenjeni dijelovi toplovoda te je izgrađeno 248 novih grobnih mjesta.