Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Velik uspjeh Zaprešićanina u jakoj konkurenciji 290 učenika iz čak 59 zemalja

Roko Marić osvojio srebro na prirodoslovnoj olimpijadi

Foto: Zaprešić
Zbog pandemije učenici su zadatke na ovogodišnjoj Olimpijadi u organizaciji UAE rješavali u matičnim zemljama pod nadzorom kamera i mikrofona

Među 290 učenika iz 59 zemalja Roko Marić iz Zaprešića osvojio je srebrnu medalju na prestižnoj 18. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi za mlade (IJSO). Tim povodom primio ga je u posjet zamjenik gradonačelnika Alan Labus, koji mu je uz čestitku uručio i novčanu nagradu. Roko Marić učenik je XV. gimnazije, a ranije je polazio OŠ Ljudevita Gaja, gdje je osvajao zapažene rezultate na natjecanjima.

– Hvala Roku što je lijepo prenosio ime našega grada u svijetu, osobito u STEM području koje je danas izuzetno važno. Očito je i 
da naši profesori i mentori izuzetno kvalitetno rade s učenicima – rekao je zamjenik gradonačelnika Labus.

Roko je rekao da su ispiti na natjecanju bili posebno teški, tim više što zadaci traže logičko zaključivanje.

– U školama se ne može baš naučiti za natjecanje, ali svakako treba puno učiti kako bi se razvilo razmišljanje. No važno je rješavati i testove s prošlih natjecanja kako bi se postigao uspjeh – istaknuo je.

Zbog pandemije učenici su zadatke na ovogodišnjoj Olimpijadi u organizaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata rješavali u matičnim zemljama pod nadzorom kamera i mikrofona. Dva teorijska i jedan eksperimentalni test rješavali su u prostorijama  Prirodoslovno-matematičkog fakulteta dok je po jedan mentor iz svake države sudionice bio u Dubaiju.

Izbor hrvatskih natjecatelja provodi se kroz sustav natjecanja u organizaciji AZOO-a, a potom mentori s PMF-a pozivaju učenike koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije.