Izbornik
Naslovnica Gradovi
Senzorički elementi

Rovinj dobio interaktivnu skulpturu Čovjek na mjesecu za uživanje i rehabilitaciju

Skulptura Čovjek na mjesecu
1/8
Foto: Mladen Sever
Izgradnjom senzorne skulpture omogućit ćemo djeci s područja Rovinja koja imaju različite razvojne teškoće da jednako kao i djeca bez teškoća iskuse zabavne i stimulativne senzorne podražaje, pojasnila je mag.rehab.edu. i likovna terapeutkinja Jelena Petranović po čijoj je ideji skulptura izrađena

Rovinj je prije nekoliko dana dobio skulpturu "Čovjek na mjesecu" u obliku polumjeseca koja je namijenjena svima, a osobito djeci s poteškoćama u razvoju.

Radi se o interdisciplinarnom projektu Društva osoba s invaliditetom koji je realiziran uz financijsku podršku Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva iz Fonda gradova i općina, u suradnji s Glazbenim Labaratorijem Rovinj te Centrom M.A.R.E..  Projekt integrira umjetnost i rehabilitacijske znanosti stvarajući funkcionalan objekt na otvorenom prostoru koji
djeluje kroz „work in progress“ koncept, odnosno omogućava daljnju transformaciju putem uklanjanja ili dodavanja novih senzoričkih elemenata.

- Ideja senzorne skulpture je dodati vizualnoj umjetnosti u javnom prostoru interaktivnu ulogu namijenjenu i dostupnu svima. Senzorni element koji je prisutan u ovoj skulpturi je vestibularni (ljuljanje), taktilni (različiti materijali na površini skulpture) i auditivni (instrument na skulpturi). Izgradnjom senzorne skulpture omogućit ćemo djeci s područja Rovinja koja imaju različite razvojne teškoće da jednako kao i djeca bez teškoća iskuse zabavne i stimulativne senzorne podražaje. Također svoj djeci, no smatramo i odraslima, ova skulptura će biti zanimljiva i poticajna budući da je jedinstvena, smještena na očaravajućoj lokaciji usred prirode - pojasnila je mag.rehab.edu. i likovna terapeutkinja Jelena Petranović po čijoj je ideji skulptura izrađena.