Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Započeli finalni pregovori o strateškom partnerstvu

RWE za više od 50 milijuna kuna kupuje 75 posto udjela u koprivničkom Komunalcu

Distribucija plina
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Koprivnička javna tvrtka u prodaju plinskog biznisa ušla je uz politički blagoslov, nakon odluke Gradskoga vijeća, zbog toga što je procijenila da nakon 1. travnja iduće godine i liberalizacije plinskoga tržišta i za hrvatska kućanstva neće moći konkurirati velikim igračima

Koprivnički Komunalac ulazi u pregovore s njemačkim energetskim gigantom RWE-om o prodaji većinskoga udjela u gradskom plinskom biznisu, odnosno tvrtkama Koprivnica plin i Koprivnica Opskrba, koje opslužuju oko 12.000 kućanstava i više od 1000 poslovnih subjekata.

Neslužbeno nam je potvrđeno kako je RWE odabran kao potencijalno najbolji strateški partner nakon natječajnog postupka koji je otvoren početkom srpnja, a iz igre su ispali PPD, konzorcij Petrol-Geoplin, Met i Zagorski metalac. Pregovori između Komunalca i RWE-a o potankostima ugovora, koji bi se trebao potpisati do konca godine, počeli su jučer u Koprivnici.

I jedna i druga strana zasad se ustručavaju od medijskih istupa, tako da je konkretna ponuda njemačkoga giganta u sferi tajnosti. Doznaje se kako je na stolu kupnja 75 postotnih udjela u Koprivnica plinu i Koprivnica Opskrbi, a cijena je navodno veća od 50 milijuna kuna.

Tvrtke se u prvi mah ne bi spajale niti preimenovale, a imale bi zajedničku upravu prema ključu koji će se tek ispregovarati. Ugovorom bi se također trebalo na neki rok zaštiti 30-tak radnih mjesta u dvjema Komunalčevim tvrtkama-kćerima.

Jeftiniji od sadašnje tržišne cijene plina

- Želimo zadržati plinski biznis u Koprivnici i donijeti odluku koja neće ići samo za zaradom, nego i za korist građana i poslovnih subjekata. Očekujemo partnera koji ima viziju i koji nama nudi mjesto u toj viziji – kazala je u rujnu šefica Komunalčeve uprave Maja Hleb.

Koprivnička javna tvrtka u prodaju plinskog biznisa ušla je uz politički blagoslov, nakon odluke Gradskoga vijeća, zbog toga što je procijenila da nakon 1. travnja iduće godine i liberalizacije plinskoga tržišta i za hrvatska kućanstva neće moći konkurirati velikim igračima, koji su zbog opsega svoje nabave u mogućnosti potrošačima ponuditi bolju cijenu. Komunalac je, navodno, u ovoj godini jedva uspio zadržati velike koprivničke industrijske potrošače poput Podravke, Carlsberga i Hartmanna, a u idućoj bi to bilo nemogućom misijom.

Kako se očekuje konsolidacija tržišta nakon 1. travnja, pa bi od 30-tak opskrbljivača plinom trebalo preživjeti njih samo nekoliko, zahvaljujući partnerstvu s RWE-om – koji bi trebao biti jedan od njih – Komunalac ostaje u igri.

RWE, s druge strane, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj dobiva dobru bazu za ispunjenje deklamiranoga cilja da u tri godine zauzme deset posto domaćega tržišta plinom. Zoran Miliša, šef uprave hrvatske podružnice njemačkoga diva, nedavno je naznačio kako to misle postići kazavši da će biti minimalno pet posto jeftiniji od sadašnje tržišne cijene plina.

RWE za više od 50 milijuna kuna kupuje 75 posto udjela u koprivničkom Komunalcu