Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Velikogoričani velikog srca pomažu sugrađanki

S 50.000 kuna Grad sufinancira nabavu automobila za Josipu Smolčić

Foto: VELIKA GORICA
Simpatičnoj 20-godišnjakinji se život promijenio u sekundi, kada je 10. travnja 2021. zadobila teške ozljede u prometnoj nesreći, a sugrađani su joj pomogli putem nekoliko humanitarnih akcija

Josipi Smolčić, koja je u prometnoj nesreći zadobila ozljede kralježnice, Grad Velika Gorica pomoći će u nabavi specijaliziranog vozila. Gradonačelnik Krešimir Ačkar ugostio je sugrađanku i dodijelio joj ugovor o sufinanciranju nabave automobila za prijevoz osoba s invaliditetom u iznosu od 50.000 kuna.

Vrijedna donacija

– Josipa je predivna osoba, puna života i ljubavi. Potreban joj je prilagođeni automobil koji će joj omogućiti slobodnije kretanje u svakodnevnom životu. Vrijednost takvog vozila iznosi 90 tisuća kuna, a Grad će u skladu sa svojim mogućnostima donirati 50 tisuća kuna – rekao je gradonačelnik Ačkar.

Podsjetimo, Josipi se u sekundi život potpuno promijenio 10. travnja prošle godine, kada je stradala u teškoj prometnoj nesreći u kojoj je auto smrskan do neprepoznatljivosti, a ona jedva izvučena s teškim zdravstvenim posljedicama. U Ulici  153. brigade u Velikoj Gorici 10. travnja oko 23 sata dogodila se teška prometna nesreća u kojoj je tada 20-godišnja Josipa teško ozlijeđena. Nalazila se u vozilu marke Seat kojim je upravljao 21-godišnji vozač. Vozilom su naletjeli na automobil marke Audi u kojem se nalazio 24-godišnjak s gotovo dva promila alkohola u krvi, a koji je zaustavio automobil u desnom traku bez upaljenih svjetala ili druge signalizacije. Oba su vozila prilikom sudara smrskana, a čak osmorica vatrogasaca JVP-a Velika Gorica oprezno su morali izvlačiti Josipu iz stražnjeg dijela automobila.

Mlada Velikogoričanka prevezena je u Kliniku za traumatologiju u Draškovićevoj u Zagrebu, gdje joj je pružena hitna medicinska pomoć te je podvrgnuta operaciji.

Veliko srce Goričana

U međuvremenu je pokrenut Instagram profil Pomozimo Josipi s ciljem prikupljanja donacija, a uvelike je pomoglo humanitarnim akcijama i Društvo žena Buševec, koje je prikupljalo donacije za uređenje interijera nove kuće, kao i za krovište. Turistička zajednica Zagrebačke županije uključila se s Borboletom krajem prošle godine u prodaju unikatnih narukvica kao turopoljskog suvenira – sa simbolima podgutnicom i poculicom, za 50 kuna po komadu.

I goričke “Buvljakuše” organizirale su humanitarnu akciju “Putovanje za život” u sklopu koje je prikupljeno 17.005 kuna, a taj je novac također namijenjen za kupnju automobila prilagođenog Josipinim potrebama. Sada se u pomoć stradaloj sugrađanki uključio i Grad.