Izbornik
Naslovnica Gradovi
Potrošači upozoravaju

Šalju im račune za grijanje iako su se izdvojili iz sustava Gradske toplane

Radijatori, grijanje, Karlovac
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Na upozorenje vlasnika stanova iz Karlovca da im iz Gradske toplane šalju račune za "zakupljenu snagu", iz toplane uzvraćaju da samo postupaju po Zakonu o tržištu toplinske energije (ZTTE) do okončanja sudskih sporova

Klub potrošača Razvojne organizacije zaštite potrošača (ROZP) u utorak je opetovano upozorio kako vlasnici stanova koji su se izdvojili iz sustava centralnog grijanja od karlovačke Gradske toplane i dalje primaju račune za "zakupljenu snagu", na što iz toplane uzvraćaju da samo postupaju po Zakonu o tržištu toplinske energije (ZTTE) do okončanja sudskih sporova.

 Iz ROZP-a u priopćenju prozivaju Gradsku toplanu da izdvojene krajne kupce "maltretiraju" i tako što im šalju obrasce i prikupljaju potpise njihovih susjeda koji i dalje koriste uslugu toplane da će preuzeti plaćanje nihovog dijela zakupljene snage.

 Tvrde kako im s početkom ogrjevne sezone pojačano stižu zamolbe za savjet "kako se boriti protiv maltretiranja iz Gradske toplane", jer smatraju da prema ZTTE-u Gradska toplana na krajnjeg kupca koji se izdvojio više ne može ni pod kakvom izlikom primjenjivati ugovor kojeg je u ime zgrade potpisao ovlašteni predstavnik stanara.

- Prema ZTTE-u Gradska toplana nije ovlaštena kontrolirati, pa ni prihvaćati ili odbijati izdvajanje krajnjih kupaca iz sustava, a oni ne samo da si daju to pravo, nego pokreću i mehanizam prisilne naplate po famoznom Zakonu o ovrhama, za koji je čak i Sud u Strasbourgu utvrdio da nije u skladu s europskom pozitivnom praksom i u fazi je priprema novog zakona - ističe u priopćenju predsjednik Kluba potrošača ROZP-a Željko Tomašić.

Direktorica Gradske toplane Ivana Fočić rekla je Hini da se iz njihovog sustava izdvojilo sedamdesetak korisnika, oko 40 temeljem suglasnosti natpolovične većine suvlasnika stanova. Njih 11 ih je dobilo pravomoćnu presudu u svoju korist te, ustvrdila je, više ne primaju nikakve pa ni račune za snagu, dok je toplana dobila spor u dva slučaja, a još se sudi s 14 korisnika.

- Zbog činjenice da je u Hrvatskoj neujednačena sudska praksa, 14 naših korisnika i dalje dobiva naše račune i čekamo presude -  poručila je Fočić.