Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Uprava grada Samobora pojačava demografske mjere

Samobor povećao naknade za novorođenu i posvojenu djecu

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Novost je i da roditelji koji su se doselili u Samobor ne moraju više biti prijavljeni pet godina kako bi ostvarili pravo na potporu, već tri

Grad Samobor u ovoj je godini povećao naknade za novorođenčad. Za prvo dijete naknada je povećana s 1500 kuna na 3000 kuna, za drugo dijete naknada umjesto 3000 iznosi 4000 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete umjesto 10.000 naknada iznosi 11.000 kuna. Naknade se odnose i na posvojenu djecu.

Lani stiglo 326 zahtjeva

Pogodnost za roditelje koji su se doselili u Samobor jest to što više ne moraju biti pet godina prijavljeni u Samoboru, već tri kako bi ostvarili pravo na naknadu. Iznimno, pravo na novčanu pomoć može ostvariti roditelj ili posvojitelj koji ima i manje od tri godine neprekidno prijavljenog prebivališta neposredno prije rođenja djeteta ili posvojenja djeteta, u slučaju da je kupio nekretninu na području grada Samobora.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć ne može se ostvariti ako su roditelji ili posvojitelji za to dijete već primili naknadu od druge 
jedinice lokalne samouprave.

– Briga za djecu i obitelj u fokusu je našeg djelovanja i zato smo podigli naknade za novorođenčad. Samobor je grad pogodan za život i zato se mnoge mlade obitelji doseljavaju u naš grad, a kako bismo im olakšali ostvarenje prava na naknadu za novorođenčad, skratili smo vrijeme potrebno za ostvarivanje naknade s pet na tri godine jer želja nam je dodatno podići standard  i kvalitetu života našim sugrađanima – izjavila je gradonačelnica Petra Škrobot.

U Grad Samobor u protekloj  godini stiglo je 326 zahtjeva za isplatu naknade za novorođenčad, za što je iz proračuna isplaćeno 1,058.000 kuna. U proračunu za ovu godinu za isplatu naknada za novorođenčad osigurano je 1,500.000 kuna. U ovoj godini već je stiglo više od dvadeset zahtjeva za isplatu naknade za novorođenčad.

Grad koristi i sustav e-Novorođenče, čime se roditeljima uvelike olakšava samo podnošenje zahtjeva. Prilikom prijave  djeteta u matičnom uredu u Samoboru, matičar će upoznati roditelje s pravom na ostvarivanje jednokratne naknade povodom rođenja djeteta te ako ispunjavaju uvjete putem aplikacije e-Novorođenče proslijediti zahtjev Gradu na rješavanje.

Drugi način ostvarivanja prava moguć je prilikom upisa djeteta putem sustava e-Građani kroz uslugu e-Novorođenče uz svega nekoliko klikova.

Pronatalitetne mjere

Stanovnicima Samobora se usto od ove godine, podsjetimo, povećala potpora za privatne vrtiće s 1000 na 1200 kuna. Iz nedavno provedene analize izdvajanja za dječje vrtiće kojima su osnivači fizičke i pravne osobe te vjerska zajednica, a koji posluju na području grada, vidljivo je da se iznos sufinanciranja nije povećao od 2013. godine, iako su se troškovi života i režijski troškovi 
mijenjali i rasli. Zato se ovom odlukom, kako poručuju iz Grada, nastoji ublažiti rast troškova brige o djeci u privatnim vrtićima.

– Kvalitetan, raznolik i dostupan sustav brige o djeci rane i predškolske dobi od iznimne je važnosti za razvoj svakog djeteta, ali i neophodna usluga za zaposlene roditelje. Grad, u okviru trenutnih proračunskih mogućnosti, odlučio je povećati sufinanciranje po djetetu za pohađanje redovitog i cjelodnevnog programa u privatnim vrtićima, a u narednom proračunskom razdoblju planira se daljnje, sukcesivno povećanje subvencija. Na području Samobora djeluje ukupno šest privatnih vrtića koje pohađa 385 djece – navode iz Grada.

Osim poboljšanja demografskih mjera, Samobor ulaže i u, među ostalim, obrazovanje. Tako je prije nekoliko dana završen javni natječaj za dodjelu stipendija studentima. Ukupno će biti dodijeljeno 40 studentskih stipendija, što je pet više nego prošle godine, 
a mjesečni iznos povećan je također s 1000 na 1200 kuna. Stipendije se dodjeljuju prema kriteriju izvrsnosti i socioekonomskog statusa te studentima koji su mladi glazbenici. U gradskom proračunu za stipendiranje studenata osigurano je ukupno 480.000 
kuna.