Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Bespovratna će sredstva itekako dobro doći Samoboru

Samobor povukao oko 4,5 milijuna kuna iz europskog Fonda solidarnosti

Foto: Samobor
Odobrena sredstva uložit će se u sanaciju potresom oštećene zgrade gradske uprave, a samoborska gradonačelnica Petra Škrobot najavila prijave na nove EU natječaje

Gradu Samoboru odobreno je financiranje još jednog EU projekta u iznosu od 4,455.595,00 kuna. Sredstva će biti uložena u sanaciju oštećenja nastalih uslijed potresa na zgradi gradske uprave. Grad je s prijavom aplicirao na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava Ministarstva kulture i medija iz Fonda solidarnosti Europske unije.

EU fondovi u fokusu

Cilj projekta je provedba mjere zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke 
županije koji je prouzročio štetu u brojnim županijama, uključujući  i područje Zagrebačke županije. Kako se zgrada gradske uprave nalazi u navedenoj kategoriji, u Gradu su odlučili aplicirati na natječaj.

– Izrazito me veseli činjenica da nam je odobreno financiranje još jednog EU projekta što nam svakako daje dodatnu motivaciju za prijavu na daljnje natječaje. Zgrada gradske uprave pretrpjela je oštećenja u potresu i smatram kako je ovo najbolji i najefikasniji 
način za njezinu sanaciju koja je nužna. Ovo je najbolji pokazatelj da su nam EU fondovi u fokusu i pokazatelj načina na koji 
upravljamo gradom. Još jednom  ponavljam, aplicirat ćemo na brojne natječaje i pokušat ćemo povući svaku kunu iz različitih fondova. Mnogo ćemo puta uspjeti, naravno bit će i situacija kada nećemo, ali barem znamo da smo pokušali i dali sve od sebe. 
Nastavljamo hrabro i punom brzinom naprijed. Sigurna sam da nas uskoro očekuje još odobrenih EU projekata o kojima ćemo ubrzo informirati građane – rekla je gradonačelnica Petra Škrobot.

Fond solidarnosti nastao je 2002., kada su središnju Europu poharale poplave, a otad se koristi kako bi se njime odgovorilo na velike katastrofe. Koristio se, točnije, za oko 80 katastrofa poput poplava, potresa, požara, oluja i suša, a  novac su dosad povukle 24 zemlje, koje su primile potporu u iznosu većem od pet milijardi eura.

Sedam kategorija

Nakon potresa koji su pogodili Hrvatsku u 2020. godini EU je na raspolaganje stavio 683,7 milijuna eura bespovratnih sredstava za financiranje sanacije šteta. Sredstva su raspoređena u sedam kategorija, među kojima  su vraćanje u ispravno radno stanje pogona u segmentima obrazovanja, zdravstva, prijevoza te energetskog sektora, čišćenje područja pogođenog katastrofom, zaštita oštećenih spomenika kulture, privremeni smještaj stradalih te financiranje službi spašavanja.

Susjednom Zagrebu koji su zagrebački i petrinjski potres teže oštetili novac je odobren za projekte zaštite i obnove 27 zgrada spomenika kulture, 23 škole, vrtića i drugih obrazovnih ustanova te 16 domova zdravlja.

Za prikupljanje građevinskog i drugog otpada nastalog u potresu odobreno je 23,5 milijuna kuna, a još 33,2 milijuna namijenjena su sanaciji tramvajske infrastrukture.