Izbornik
Naslovnica Gradovi
Dodijeljena priznanja zaslužnim vatrogascima

Sanirali štetu od nevremena i obranili grad od poplave

HRABROST I POŽRTVOVNOST Članovi Javne vatrogasne postrojbe i DVD-ova stup su samoborske civilne zaštite
Foto: Grad Samobor

U subotu 30. rujna u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Samobora upriličena je svečana dodjela priznanja zaslužnim pripadnicima Vatrogasne zajednice Grada Samobora – članovima Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora i članovima samoborskih DVD-ova. Grad Samobor u ljetnim su mjesecima zadesile brojne prirodne nepogode u kojima je upravo zalaganje pripadnika javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava bilo presudno u spašavanju ljudi i imovine. Njihov je doprinos bio nemjerljiv, a kao zahvalu svim vatrogaskinjama i vatrogascima koji su pomogli u otklanjanju posljedica olujnog nevremena i kasnije opasnosti od poplava gradonačelnica Samobora Petra Škrobot dodijelila je priznanja svima koji su sudjelovali u intervencijama, među kojima su i članovi Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarskog. Svečanost su upriličili pripadnici JVP-a Samobor, DVD-a Bobovica, Bregana, Cerje, Galgovo, Grdanjci, Klokočevac, Molvice, Otok Samoborski, Pavučnjak, Petkov Breg, Rude, Samobor, Manja Vas, Veliki Lipovec i Vrbovec, kao i pripadnici Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarsko – DVD Domagović, Jastrebarsko te Malunje Hrastje. Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora Mladen Žitković rekao je kako su samoborski vatrogasci zajedno s kolegama iz Jastrebarskog od 18. do 25. srpnja 2023. odradili čak 343 intervencije. Tek što su sanirane posljedice nevremena, vatrogasci su sudjelovali u obrani od poplava.

– Moram istaknuti da je cijelo vrijeme na terenu bila i naša gradonačelnica Petra Škrobot i njezin zamjenik Petar Burić što znači da cijeni i poštuje naš rad – poručio je zapovjednik Žitković.

Zamjenik gradonačelnice Petar Burić, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Grada Samobora, podsjetio je kako je nedugo prije nepogoda koje su pogodile područje Samobora održana i velika vježba civilne zaštite koja je sve pripadnike sustava pripremila na djelovanje. Naglasio je kako su vatrogasci uvijek tu kad zatreba.

– Grad će nastaviti ulagati u cjelokupni sustav civilne zaštite kako bismo još više podigli sigurnosne standarde u gradu i kako bismo mogli mirno uživati u blagodatima našeg Samobora – izjavila je gradonačelnica Petra Škrobot. 

Domaćin ovogodišnje svečanosti bila je Udruga umirovljenika općine Marija Gorica Međunarodni dan starijih osoba Oni su svoje odradili, sada je vrijeme da se opuste i zabave Desetak KUD-ova, među kojima i pobratimski KUD iz Čitluka te, naravno, domaćin KUD "I. K. Adamović" upriličili su smotru folklora u subotu 30 ekipa kuhalo j fiš, a 37 ekipa kuhalo je čobanac Nakon tri godine KUD je imao cjelovečernji koncert na Čepinskim suncokretima Gradonačelnik Mišel Jakšić, dožupan Ratko Ljubić i župan Darko Koren s premijerom Andrejom Plenkovićem prošli tjedan Sastanak u svjetlu brojnih lokalnih projekata Jedini smo grad sa sveučilištem, a da nemamo učenički i studentski dom