Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
OBILJEŽENA 76. GODIŠNJICA TRAGEDIJE NA CRNOM POTOKU

Sjećanje na 1600 ubijenih u lipnju 1945.

Foto: Grad Našice
U sklopu programa Dana Grada Našica na spomen-području Crni potok tradicionalno je održana komemoracija

Na spomen-području Crni potok održana je komemoracija u znak sjećanja na mučki ubijene domoljube u šumama kraj Crnog potoka. Program Dana sjećanja počeo je svetom misom za sve stradale na Crnom potoku.

Tradiciju obilježavanja te tragedije, svake treće subote u mjesecu lipnju, utemeljili su Grad Našice, Udruga ratnih veterana "Hrvatski domobran" u Našicama, Udruga za hrvatsku povjesnicu Našice i Ogranak Matice hrvatske.

Proslavljen Dan grada Našica Turizam najveći adut za preokretanje gospodarskih trendova

U sklopu programa Dana Grada Našica, na spomen-području Crni potok tradicionalno je održana komemoracija kojom je obilježena 76. obljetnica tragedije koja se dogodila u lipnju 1945., kada su jedinice jugoslavenske vojske ubile, prema službenim podacima, 1600 zarobljenih vojnika i civila.

Sve prisutne pozdravio je i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba i naglasio kako se ovakva tragedija ne smije zaboraviti.

– Netko će reći kako vrijeme liječi sve, ali ovo što se ovdje dogodilo prije 76 godina ne može vrijeme izliječiti i ne može se zaboraviti. Ovo tlo je natopljeno krvlju nedužnih civila. Naša domovina je u Domovinskom ratu natopljena krvlju hrvatskih branitelja koji su dali ono najvrednije što su imali u tom trenutku, a to su vlastiti životi. Dužni smo s ovog mjesta promicati hrvatsku povijest, pričati istinu djeci i mladeži o Drugom svjetskom ratu, pričati istinu o Domovinskom ratu – obratio se okupljenima Krešimir Kašuba i pri tom pozdravio i zahvalio na dolasku svim članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, svim članovima obitelji žrtava, franjevcima, gradskim vijećnicima...