Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Više od 60 priredbi

Smotrom folklora otvorene 52. Vinkovačke jeseni

Vinkovačke jeseni
Foto: Hina
52. Vinkovačke jeseni održavaju se pod geslom "Ex Slavonija", a sredšnje priredbe uz svečanost otvorenja manifestacije, predviđene su za idući vikend

Prvom od pet planiranih folklornih večeri započele su 52. Vinkovačke jeseni koje se u održavaju do 17. rujna. U okviru ove tradicijske kulturne manifestacije održat će se više od 60 priredbi gdje će svatko moći pronaći nešto za sebe.   

- Uživajte i opustite se u ovoj svečanosti tradicijske kulture - rekao je župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić otvarajući županijsku Smotru folklora.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji je i predsjednik Organizacijskog odbora 52. Vinkovačkih jeseni, rekao je da su Vinkovačke jeseni od početka bile zamišljene kao svečanost folklora i tradicijske baštine što su ostale i što i dan danas jesu.

Čast da otvoren folklorne večeri imali su članovi KUD-a Seljačka sloga iz Bogdanovaca koji su prikazali običaje pranja rublja uz rijeku na kojoj se lovi riba. U centru grada, u dijelu Duge ulice uz park, otvoren je Vinski grad. U pješačkoj zoni su postavljene dvije pozornice i gdje će svake večeri svirati tamburaški sastavi.

Tamburaši će svaku večer posjetitelje uveseljavati i na ulazu u Slavonski sokak. Posjetiteljima u šatoru Vinkovačkih jeseni predstavile su se i finalistice izbora za Miss Hrvatske koje se nalaze na pripremama u Vinkovcima izašavši pred publiku u narodnoj nošnji kraja iz kojeg dolaze. Prema najavama organizatora na Državnoj smotri folklora ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni sudjelovat će 52 KUD-a iz Hrvatske i inozemstva. Jedna od zanimljivijih priredbi i ove godine bit će Dječje Vinkovačke jeseni i mimohod dječjih folklornih skupina u okviru kojega će središtem Vinkovaca prodefilirati više od 2500 mališana odjevenih u narodne nošnje. Organizatori očekuju oko 150.000 posjetitelja tijekom trajanja Vinkovačkih jeseni.