Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešić

Snižene cijene parkinga za sve, povlaštena karta u 1. zoni 35 kn

Parking - Zaprešić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Svi koji su kupili skuplje karte imaju pravo na povrat dijela novca.

Ovisno gdje se u Zaprešiću želite parkirati, od 7. ožujka to ćete platiti, barem ako u gradu i okolici imate prijavljeno prebivalište ili boravište, šezdeset, odnosno 95 lipa po danu ako kupite godišnju kartu. Odlučeno je tako na sedmoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj su, nakon analize prikupljenih primjedbi, ali i prijedloga Zaprešićana, prihvaćene izmjene Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području grada koju su predložili nezavisna vijećnica Ljiljana Popovački Račić i njezin kolega Josip Držaić iz stranke BM 365.

Fer i korektni prema svima

– Uvođenje naplate parkiranja već je pokazalo pozitivne rezultate i uvelo reda u promet u mirovanju, posebice u užem centru koji je i najfrekventniji. Sustav naplate dodatno je unaprijeđen smanjenjem cijena koje su sada najniže u Hrvatskoj, u usporedbi s gradovima slične veličine, a omogućena je i kupnja povlaštene karte svim građanima, neovisno stanuju li u zoni naplate ili ne – obrazlaže gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

S izmjenama koje stupaju na snagu u srijedu 7. ožujka smanjit će se gotovo sve cijene u odnosu na one važeće. Konkretno, stanarima koji žive u prvoj zoni naplate cijena mjesečne karte snizit će se s pedeset na 35 kuna, a cijena godišnje karte bit će 350 kuna, s tim da će oni koji imaju kartu za prvu zonu moći slobodno parkirati u obje zone. Onima koji žive u drugoj zoni cijena mjesečne karte snizit će se s četrdeset na dvadeset kuna, dok će godišnja karta stajati dvjesto kuna. Kako su dosadašnjim cijenama poprilično nezadovoljni bili i studenti Veleučilišta Baltazar, koji su morali plaćati pedeset kuna za mjesečnu kartu u drugoj zoni, i njima je cijena snižena na dvadeset kuna. Isto tako jedan sat parkiranja u prvoj zoni umjesto dosadašnjeg “jednog medeka” stajat će četiri kune.

Unatoč svim promjenama nezadovoljni su ostali prodavači, ugostitelji i vlasnici poslovnih prostora u sklopu gradske tržnice jer su smatrali da su u nepovoljnijem položaju u odnosu na njihove kolege koji slične poslove obavljaju u drugim dijelovima grada. Kako bi bili “fer i korektni” prema svima, Grad im je odlučio izići ususret, pa će se tako parkirališta na Trgu žrtava fašizma, uz zgradu Pučkog otvorenog učilišta i u Tržnoj ulici koja su trenutačno nalaze unutar prve zone, označavati kao da su druga zona.

Referendum u planu

– Ponovno ističem kako je riječ o javnoj usluzi i komunalnoj djelatnosti koja je neprofitna, pa će se tako sav prihod prikupljen naplatom koristiti isključivo za održavanje i proširenje parkirališta – kaže gradonačelnik Željko Turk, te poziva sve građane koji su kupili godišnje karte po starim skupljim cijenama da se jave kako bi im mogli vratiti razliku u novcu. Ne skrivaju u Gradu ni to kako desetoro vijećnika iz SDP-a, Projekta Domovine, MOST-a i Živog zida, koji se protive tome da se u gradu uspostavi naplata parkiranja, planiraju organizirati referendum. Kada bi to moglo biti, još nije poznato, a u međuvremenu gradonačelnik Turk poručuje kako će pozorno pratiti funkcioniranje sustava i u suradnji i komunikaciji s građanima poduzimati mjere za njegovo daljnje poboljšanje.