Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Degustacija suhomesnatih proizvoda

Špek turopoljske svinje vole i Barišić i Bandić

Turopoljske svinje
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
OPG Željka Stanilovića iz Lukavca predstavio je šunku, salamu, mast i špek od autohtone pasmine turopoljske svinje. Čast za degustaciju delicija dobili su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te velikogorički Dražen Barišić

Suhomesnate proizvode od autohtone pasmine turopoljske svinje prošlog je tjedna predstavio OPG Stanilović iz Lukavca. Čast za degustaciju delicija dobili su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te velikogorički Dražen Barišić. Promocija proizvoda od mesa turopoljske svinje održana je u hotelu Garden Hillu, a predstavio ih je vlasnik OPG-a Željko Stanilović.

poduzetnici Drugi #StartupVG Natjecanje u razvijanju poslovnih ideja u Velikoj Gorici

– Zasad još radimo u fazi testne proizvodnje. Imperativ nam je da nakon dugogodišnjeg rada proizvod dođe na stol da ljudi mogu probati nešto kvalitetno i da to bude poticaj drugima da krenu tim putem. Kapacitet proizvodnje je do tonu proizvoda godišnje, i to ponajprije u sezonskom obliku – rekao je Željko Stanilović.

Oduševljeni i gradonačelnici

Na proizvode poput špeka, šunke, salame i masti nisu ostali ravnodušni ni gradonačelnici.

– Dojmovi su izvrsni. Mi cijeli život u kućnim radinostima na tradicionalan način pripremamo ovakve proizvode, međutim Željko Stanilović je čovjek koji cijeli život radi taj posao i sada je uspio formirati to u proizvod koji može konkurirati na tržištu. Iako su zasad u pitanju male količine, kvalitetom pokazuje da je to dobar put kojim ćemo sigurno ići i u budućnosti – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Da je važno očuvati autohtone pasmine i proizvodnju kvalitetnih domaćih delicija, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

– Poznato je da Zagreb briše administrativne granice kada su u pitanju kvalitetni projekti i zato ćemo ići zajedno, kao dva bratska grada, s ovim projektom da očuvamo autohtonu pasminu turopoljske svinje – rekao je Bandić.

Naša najstarija pasmina

Ponosni na uzgajivače turopoljskih svinja svakako je i Plemenita općina turopoljska kojoj je zapravo jedan od prioriteta u radu brendiranje mesnih proizvoda ove autohtone pasmine.

– Čestitamo obitelji Stanilović na upornosti i vjerujemo kako će reakcija tržišta pokazati da postoji mjesto za kvalitetne ekoproizvode od turopoljske svinje. Cilj Plemenite općine turopoljske je u ovoj godini pokrenuti svoju liniju proizvoda i manjim uzgajivačima omogućiti plasman tih proizvoda – naglasio je župan Plemenite općine turopoljske Juraj Odrčić.

Pasmina turopoljska svinja, naime, uključena je u Nacionalni program očuvanja izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u RH. Riječ je o našoj najstarijoj pasmini svinja, koja je nastala u šestom stoljeću križanjem šiške sa slovenskom krško-poljskom pasminom svinja u Turopolju. Razlika između te i obične svinje je u tome što turopoljska svinja ima četrdeset posto mesa u svojem trupu. Kako se za njezinu ishranu koristi samo domaća hrana te su nužni veliki vanjski prostori za rast i razvoj, ulaganja u proizvod koji se u konačnici dobije daleko su veća od uobičajenih suhomesnatih proizvoda. Međutim, sudeći po kvaliteti, ali i potražnji, ulaganja se zasigurno isplate. 

Distributivni centar za voće i povrće Dogovorili suradnju Izraelci posjetili Distributivni centar za voće i povrće Turopoljska trka U sklopu Turopoljske trke Premijerna trka sportaša grada Velike Gorice