Izbornik
Naslovnica Gradovi Split

Split dobio 270.000 eura za lakši pristup gradskoj jezgri teže pokretnim osobama

Dioklecijanova palača
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Predviđeni su sljedeći radovi: postavljanje lifta u Zlatnim vratima, lift/platforma na istočnom ulazu u povijesnu jezgru, te kosi lift i rampa na zapadnom ulazu u povijesnu jezgru prema susjednim ulicama; izrada mape s informacijama o dostupnosti kulturnih objekata osobama s invaliditetom; organiziranje radionica, izrada videa o gradu Splitu

Grad Split je EU projektom „USEFALL“ dobio 270.000 eura bespovratnih sredstava kojima teže pokretljivim osobama planira poboljšati pristup frekventnim lokacijama unutar Dioklecijanove palače, izvijestili su iz Grada.

Predviđeni su sljedeći radovi: postavljanje lifta u Zlatnim vratima, lift/platforma na istočnom ulazu u povijesnu jezgru (kod Srebrenih vrata Dioklecijanove palače), te kosi lift i rampa na zapadnom ulazu u povijesnu jezgru (unutar dva prolaza s Trga Republike (Prokurative)) prema susjednim ulicama; izrada mape s informacijama o dostupnosti kulturnih objekata osobama s invaliditetom; organiziranje radionica za turističke vodiče, predstavnike udruga, kulturnih ustanova kako bi ih se informiralo o postojanju prethodno spomenute mape; izrada videa o gradu Splitu (području projektnih aktivnosti), koji će bit sastavni dio zajedničkog filma na razini projekta.

Projekt će trajati 18 mjeseci, a provodit će se zajedno s partnerima iz Italije i Hrvatske, Comune di Ravenna, Fondazione Aquileia, Venetian heritage cluster i Gradom Porečom.

Split se u svibnju 2017. godine prijavio na  Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, natječaj „Standard +”, sa projektom USEFALL, UNESCO Site Experience For All, koji je odlukom Upravljačkog odbora Programa 31. Listopada 2017. godine odobren za sufinanciranje.

Opći cilj programa je povećanje prosperiteta obalnog područja i razvoj potencijala „plavog rasta” kroz poticanje izgradnje partnerstva između prekograničnih organizacija i subjekata koji graniče uz jadransku obalu, aktivirajući niz inicijativa koje mogu paralelno potaknuti gospodarstvo i zaštitu okoliša jadranskog bazena. To će se postići kroz suradnju između talijanskih i hrvatskih partnera, kako bi se poboljšale sinergijske aktivnosti između dviju zemalja, razvoj nove kulture koja uključuje ukupno 12,5 milijuna stanovnika koji žive u programskom području.

Važno je napomenuti da je Gradu Splitu  ovaj projekt nastavak realiziranog EU projekta „EX.PO.AUS“ provedenog u okviru IPA Adriatic programa prekogranične suradnje.