Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Ne boje se novog zakona

Split već sada na plaće troši samo 9,54 posto proračuna

Ivo Baldasar
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Komentirajući izmjene Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi, prema kojima će se za plaće zaposlenika u općinskim, gradskim i županijskim upravama izdvajati najviše 15 posto njihovih prihoda, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar naglašava da je Split ispod zakonski dopuštenog postotka

Grad Split daleko je ispod zakonski dopuštenog postotka udjela mase plaća, koji je u prošloj godini iznosio 9,54% gradskog proračuna, pa promjene zakona koje inicira Most, da se dopusti 15, umjesto sadašnjih 20% udjela u proračunu za plaće zaposlenika, neće imati nikakav utjecaj. Tvrde to u splitskoj Gradskoj upravi iz koje demantiraju učestale napise o velikom zapošljavanju u Banovini. Tvrde kako će splitski gradonačelnik Ivo Baldasar na kraju mandata imati isto ili čak manje zaposlenih nego Željko Kerum četiri godine ranije.

U aktualnom mandatu broj zaposlenika u Gradskoj upravi sa zatečenih 435 zaposlenika povećao se na 464. U povećanju od 29 zaposlenika, 15 ih je primljeno u Pododsjeku za novoosnovano prometno redarstvo, a 14 na poslovima legalizacije.

Milijuni naslijeđenih dugova

Iz Banovine naglašavaju kako će se do kraja tekuće godine ta brojka smanjiti za 36 zaposlenika jer neki odlaze u mirovinu, a nekima prestaje radni odnos na određeno vrijeme.
Nakon raspisanih natječaja, od kojih šest na neodređeno vrijeme, određenih prema potrebama službi i procjenama pročelnika, 13 na određeno vrijeme na poslovima legalizacije i EU fondova, te jedno vježbeničko mjesto u prometnom redarstvu, ukupan broj zaposlenika će biti plus 12 u odnosu na zatečeno stanje.

Istekom ugovora na određeno vrijeme, mandat aktualne Gradske vlasti završit će s maksimalnim povećanjem od 3 zaposlenika, s mogućnošću da povećanja uopće ne bude.

- Iako su nas "zakačile" sve moguće zakonske inicijative, koje samo smanjuju financijsku snagu jedinicama lokalne samouprave, da ne govorimo o milijunima naslijeđenih i podmirenih dugova, Grad Split je jedan od financijski najstabilnijih gradova u Državi koji uredno podmiruje svoje obaveze – istaknuo je Baldasar i dodao da Split ima najmanji prirez od svih većih gradova u Hrvatskoj.