Izbornik
Naslovnica Gradovi Split 38 pregleda
Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti

Splitski umirovljenici na prosvjedu poslali deset zahtjeva Opari

Prosvjed umirovljenika
Foto: Duško Marušić/PIXSELL/Ilustracija
Od države traže povećanje mirovina, a od Grada da pokrene realizaciju hospicija, da Grad u dogovoru sa Županijom pokrene inicijativu za osnivanje zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje, da se otvori još pučkih kuhinja i socijalnih samoposluga...

Oko tisuću ljudi, uglavnom starije dobi, okupilo se na prosvjedu umirovljenika na splitskoj Zapadnoj obali. Od države traže povećanje mirovina, s obzirom da u gradu Splitu ima 9000 umirovljenika koji imaju mirovinu nižu od 2000 kuna, a uputit će 10 zahtjeva gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari.

Od gradonačelnika traže da najmanje jednom godišnje prima predstavnike umirovljeničkih udruga i da se jednom godišnje održava tematska sjednica na kojoj će se raspravljati o problemima umirovljenika i građana treće životne dobi. Žele da gradska uprava oformi novu službu za sve građane treće životne dobi, da već u ovom mandatu izgrade jedan do dva Doma za starije i nemoćne osobe, da se žurno osigura otvaranje dnevnih boravaka za s dva obroka dnevno za starije osobe čiji ukućani rade i ne mogu se brinuti o njima za vrijeme radnog vremena. 

- Od Grada tražimo da pokrene realizaciju hospicija, da Grad u dogovoru sa Županijom pokrene inicijativu za osnivanje zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje, da se otvori još pučkih kuhinja i socijalnih samoposluga, da Grad u sinergiji s umirovljeničkim udrugama aplicira za sredstva iz EU izradom zajedničkih projekata za poboljšanje životnog standarda sugrađana treće životne dobi, da se vitalnim umirovljenicima omogući zapošljavanje na pola radnog vremena i da Grad podupire realizaciju programa umirovljeničkih udruga koje nude kulturne, sportske, rekreacijske i ostale sadržaje za građane treće životne dobi - nabrojili u organizatori, predstavnici Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Fani Hot iznijela je zdravstvene zahtjeve umirovljenika koji se, između ostalog, odnose na neposkupljivanje dopunskog zdravstvenog osiguranja koje bi za najsiromašnije umirovljenike trebalo biti besplatno. 

- Vjerujem da će mladi shvatiti da se danas borimo za njihovu budućnost. Nadam se da će širom Hrvatske mladi dati podršku ovom prosvjedu boreći se za život dostojan čovjeka do samoga kraja - rekao je Milan Anić.