Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica 156 pregleda
Sklopili ugovor s koprivničkom Gradskom upravom

Učenici osmislili aplikaciju za rezervaciju školskog igrališta

Srednjoškolci će osmisliti aplikaciju za rezervaciju školskog igrališta
Foto: Grad Koprivnica
Aplikacija služi tome da se korisnik prijavi i registrira kada će on doći na igralište kako bi se u svakom trenutku moglo vidjeti tko i kada koristiti igralište, objasnio je Matija Kolarić, učenik Obrtničke škole Koprivnica

Trojica srednjoškolaca iz Koprivnice potpisala su prvi ugovor koji bi im mogao utrti put u IT biznisu. Lovro Grčić, Matija Kolarić i Leonardo Gazdek potpisali su u koprivničkoj Gradskoj upravi ugovor o autorskom djelu za aplikaciju "eIgralište", pomoću koje će se moći rezervirati korištenje sportskog igrališta OŠ Antun Nemčić Gostovinski u Koprivnici. Trojac se ugovorom obvezao da će osmisliti, izraditi i isporučiti aplikaciju do 30. lipnja, a zauzvrat će svaki od njih dobiti po 5000 kuna.

- Aplikacija služi tome da se korisnik prijavi i registrira kada će on doći na igralište kako bi se u svakom trenutku moglo vidjeti tko i kada koristiti igralište. Na igralištu će biti još jedan mali uređaj koji će ispisivati kodove. Kod će se unijeti u pametni telefon, u aplikaciju, i po tome će se znati je li korisnik došao na igralište. Ti su kodovi nasumični, pa kad se upišu, oni se automatski sinkroniziraju sa aplikacijom i dobije se obavijest o pravu korištenja igrališta na jedan sat - objasnio je Matija Kolarić, učenik Obrtničke škole Koprivnica.

Aplikacija će imati i tlocrt igrališta, a pazit će se i na to da se neće moći zloupotrebljavati, pa da jedna ekipa cijeli dan koristi terene. Uvest će sustav bodovanja korisnika, te podatke o tome tko je "vlasnik" rezervacija.

- Idemo u smjeru da doista postanemo u pravom i u punom smislu riječi digitalni grad. Ovo je možda mali koračić na tom putu - rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić i dodao da će igralište postati još pristupačnije građanima.

Trojac je sudjelovao na natjecanju Codefest kao najmlađi tim, a projekt koordinira tvrtka Koprivnički poduzetnik sa svojim poduzetničkim inkubatorom. Zanimljivo je da je 17-godišnji Matija Kolarić sudjelovao i u izradi školske web platforme "Šegrtsko srce" za obroke učenika slabijeg imovinskog stanja, a Volonterski centar Koprivnica izabrao ga je za volontera godine i dodijelio mu nagradu "Zlatni volek".