Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
KUĆA OD 70 KVADRATA

Srušili prvu kuću stradalu u potresu, do rujna stiže nova

Foto: VELIKA GORICA
Gradonačelnik Krešimir Ačkar ističe da je cilj što prije osigurati novi dom za tridesetak obitelji koje su u potresu ostale bez krova nad glavom

Srce puno emocija, a na licu osmijeh. Tako je u dvorištu svog doma u Ulici Braće Radić 169 u Mraclinu rušenje kuće stradale u potresu dočekao Zdravko Đuran.

Svega nekoliko mjeseci dijeli njega i njegovu obitelj, koja od potresa do danas živi u kontejneru u dvorištu, od useljenja u novoizgrađeni dom.

Proces izgradnje

– Napokon da je došao i taj dan da nam se kuća ruši. Svi smo sretni. Dugo smo to čekali i živjeli u kontejneru. Bilo nam je dobro, ali malo tijesno, no do rujna ćemo imati novu kuću – rekao je Đuran.

Tako je i službeno krenula gradnja stambenih objekata na području Velike Gorice, a gradonačelnik Krešimir Ačkar ističe da je cilj što prije osigurati novi dom svima koji su u potresu ostali bez krova nad glavom, a takvih obitelji ima tridesetak.

– Svi naši napori, pa i nedavni sastanak s državnim tajnikom, rezultirali su time da je ovo početak gradnje i obnove na području Velike Gorice. Inzistiramo da što prije krenu rješenja ministarstva prema Dubrancu, Kozjači, Cerovskom vrhu, u naseljima u kojima su naši sugrađani, osobito stariji i s malom djecom, da se ne bi dogodila situacija da još jednu zimu dočekaju u kontejneru, to je neprihvatljivo. Dosta vremena je prošlo i lobiramo da svih 30 obitelji uskoro ima ovakvu sliku u svom dvorištu, a to su bageri i početak radova – rekao je Ačkar.

Iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje ističu da je ovo 14. gradilište otvoreno u sklopu programa obnove, a koji se tiču gradnje zamjenskih obiteljskih kuća u Hrvatskoj. Do sada je naglasak bio na nekonstrukcijskoj obnovi te je obnovljeno više od 2000 kuća, dok ih je 800 u trenutačnom procesu obnove. Kad je riječ o gradnji zamjenskih objekata, za njih je predano više od 1000 zahtjeva. Državni tajnik Gordan Hanžek bio je prisutan u Mraclinu tijekom rušenja objekta i objasnio kako teče proces gradnje zamjenskih kuća.

– Svaki se model ponudi vlasnicima koji biraju tip, a svi vlasnici su upoznati s rokovima – kada odaberu model i tehnologiju gradnje, treba od četiri do devet mjeseci za gradnju. Što se tiče zamjenskih obiteljskih kuća, danas imamo 168 kuća s 11 izvoditelja, potpisane ugovore i za dva dana očekujemo izvoditelje za još 48 kuća. Do šestog mjeseca provest ćemo javna nadmetanja za gradnju 500 zamjenskih obiteljskih kuća. Do danas imamo 1092 zahtjeva za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća u Hrvatskoj – rekao je Hanžek.

Po ‘kvadratu’ 900 eura

Državni tajnik dodao je da je obitelj Đuran stekla pravo na gradnju objekta od 70 metara četvornih, a odabrali su urbani model kojem je cijena 900 eura plus PDV po četvornom metru bruto razvijene površine. Ukupni iznos ulaganja u ovu kuću je oko 800.000 kuna, a sve se financira iz državnog proračuna. Završetak radova i useljenje, ističe Hanžek, ova mraclinska obitelj može očekivati u rujnu ove godine.