Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
alpinisti priskočili u pomoć

Stanari na Trgu kralja Tomislava dobivaju novi sustav grijanja s vanjskim kotlovnicama

Foto: Robert Mihaljević
Najgušće naseljen koprivnički kvart napokon će se ‘odvojiti’ od Podravke

Zadarski alpinisti odradili su prošli tjedan svoj dio posla na osmerokatnicama na Trgu kralja Tomislava u Koprivnici, najvišim stambenim zgradama u Podravini.

Slikar Zlatko Kauzlarić Atač Slikar Zlatko Kauzlarić Atač predložen za počasnog građanina 'Koprivnica je grad koji se fantastično razvija, hvala što su me se ljudi sjetili'

Konačno rješenje problema

Oni su, naime, angažirani na projektu izgradnje novog sustava grijanja u tom dijelu grada, a zadatak im je bio postaviti dimnjake cijelom visinom četiriju zgrada. Alpiniste su u pomoć pozvali izvođači radova kojima se, kažu, oni više isplate od postavljanja skela ili unajmljivanja visokih dizalica.

Problem grijanja na Trgu kralja Tomislava, najgušće naseljenom koprivničkom kvartu, vuče se već desetljećima i ovog će ljeta konačno biti riješen. Stanari osmerokatnica i uglovnice uz Ulicu Ante Starčevića grijali su se iz Podravkine tvorničke kotlovnice trošnim toplovodom u kojem se do zgrada gubilo mnogo toplinske energije. Sustavom grijanja i računima nisu zato bili zadovoljni stanari, ali ni Podravka koja već godinama najavljuje da će prestati grijati zgrade na Tomislavcu.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić Novi sustav Koprivnica prvi grad s digitaliziranom nabavom

Nakon pregovora koji su počeli prije dvije godine, predstavnici stanara i investitora konačno su postigli dogovor uz moderiranje gradskih vlasti koje su na koncu uspjeli pomiriti prijepore oko cijene investicije i uvjeta otplate. Njemački RWE, koji je preuzeo cijeli koprivnički plinski biznis, na kraju je kao investitor preko svojeg poduzeća Koprivnica plin korigirao ponudu, pa su ugovori potpisani. Investicija je ukupno vrijedna blizu četiri milijuna kuna, a stanari su dobili povoljne uvjete otplate i jamstva da im ukupni računi za grijanje, s 20-godišnjom otplatom novih kotlovnica, neće biti viši od dosadašnjih koje su plaćali Podravki. Kako je to zapravo moguće? Štos je u starom toplovodu koji je od Podravke vodio do zgrada na Trgu kralja Tomislava i iz kojeg se – prema neslužbenim informacijama – gubila najmanje trećina isporučene toplinske energije. No gubitke su svejedno plaćali stanari jer im je Podravka naplaćivala svu isporučenu energiju, bez obzira na to što dobar dio nije ni došao do njihovih stanova.

studenti Održana promocija prvostupnika U proljeće Sveučilišni centar Koprivnica dobiva i menzu

Po zgradi 600.000 kn

Višedesetljetni problem grijanja bit će riješen tako što će svaka zgrada na Tomislavcu dobiti vlastitu vanjsku kotlovnicu s mogućnošću reguliranja njezina režima rada. Postavljanje tih kotlovnica, kako doznajemo od investitora, trebalo bi biti dovršeno najkasnije do kraja svibnja, a potom slijede radovi na toplinskim podstanicama unutar zgrada. U svakom slučaju, novi sustav bit će spreman do iduće sezone grijanja koja počinje prvog dana listopada.

Jedna od osmerokatnica, primjerice, svoju će kotlovnicu i novi sustav platiti blizu 600.000 kuna, a RWE i Grad pobrinuli su se da kamata za otplatu investicije za stanare bude niža od pet posto. Prema okvirnom izračunu, stanari će za investiciju godišnje izdvajati nešto više od 26 kuna po četvornome metru, što na primjeru stana od 70-ak kvadrata iznosi ukupno 1800 kuna, odnosno oko 150 kuna na mjesec.

Tvornica Belupo Analiza Fine Koprivnica je među prvih pet gradova prema ekonomičnosti poslovanja