Izbornik
Naslovnica Gradovi
Ivana Šojat, kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka

Starima bolja skrb, a djeci vrtić u dvije i škole u jednoj smjeni

Ivana Šojat
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Osijek je dosad sramotno slabo koristio sredstva iz fondova EU. To ću promijeniti u svom mandatu – poručuje Šojat

Ivana Šojat adut je HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka. Iako je članica te stranke od 90-ih, nije bila aktivna u politici pa je njezina kandidatura bila poprilično iznenađenje. Poznata je književnica i dragovoljka Domovinskog rata.

Što je ono što vi, kao praktički politički novo lice, možete ponuditi Osijeku?

– Nudim građanima Osijeka drugačiji način vođenja grada od onoga što smo imali do sada i što nas je dovelo do stanja zbog kojeg mladi masovno odlaze. Nudim kvalitetan i provediv program za razvoj Osijeka.

Mladima nudim priliku da u Osijeku razviju svoj potencijal. Osobama treće dobi nudim dostojanstvenu starost i bolju skrb u danima kad će im biti potrebna pomoć drugih osoba. Našoj djeci nudim vrtiće u dvije smjene, a škole u jednoj smjeni.

Koje su tri najvažnije smjernice iz vašega predizbornog programa?

– Zaustavljanje iseljavanja mladih, osnivanje ureda za upravljanje gradskom imovinom i uvođenje transparentnog sustava potpore mladim poduzetnicima i potpore za samozapošljavanje onima koji su u dobi kad se teže zapošljavaju.

Dakle, stavljanjem praznih gradskih i državnih prostora u funkciju u gradskom proračunu stvorit ćemo sredstva od najma koja ćemo moći staviti u funkciju potpora za razvoj poduzetništva mladih. Nemojmo zaboraviti da je u protekle četiri godine Osijek postao simbol zapuštenog grada s previše praznih poslovnih prostora iz kojeg se mladi masovno iseljavaju.

Kako zaustaviti iseljavanje Osječana, što je svakako veliki izazov s kojim će se suočiti budući gradonačelnik?

– Ljudima treba dati priliku da rade i zarađuju te da od vlastitog rada mogu ponosno i dostojanstveno živjeti. Mladi su posebno osjetljivi na korupciju i netransparentno vođenje javnih poslova. Kad ove dvije stvari promijenimo, mladi će prestati odlaziti, ali će se vratiti i veći dio onih koji su otišli.

Najavili ste osnivanje ureda za demografiju, ali i snižavanje cijene vrtića, učenje stranih jezika u vrtićima, novi vrtić... Kako planirate namaknuti novac u proračunu za sve to?

– Nema velike tajne oko toga. Više novca u gradskom proračunu u izravnoj je vezi sa stanjem gospodarstva u gradu. Osim toga, postoje državne potpore, kao i fondovi EU. Ne zaboravite da je ova Vlada pokrenula projekt Slavonija u kojem je 2,5 milijardi kuna. Imam odlične kontakte po vertikali cijele državne uprave i mogu u bilo kojem trenutku doći na razgovor kod bilo kojeg ministra, u bilo koji državni ured, k premijeru ili k predsjednici Republike. Osijek je dosad sramotno slabo koristio sredstva iz fondova EU. To ću promijeniti u svom mandatu.

Osijek prati glas grada obavijenoga pesimizmom. Slažete li se s time i, ako je tome tako, kako “izliječiti” takvo stanje?

– Osijek je zadnjih 27 godina bio oporbena utvrda u odnosu na svaku državnu vlast. To se odrazilo na odnos države prema našem gradu i na raspoloženje ljudi koji sad imaju priliku odlučiti o svojoj sudbini i promijeniti tu neugodnu tradiciju. Samo trebaju izaći na biralištima i reći „dosta“ političkim elitama koje su ukrale osmijeh s lica naših sugrađana.

Sudeći po predizbornim anketama, vodit će se tijesna utrka između vas i Dragana Vulina za ulazak u drugi krug. Što bi to, ili koje biračko tijelo moglo prevagnuti u vašu korist?

– Poštujem gospodina Vulina, ali mislim da mu je nedostižna moja prednost od desetak posto. Ostvarit ću svoj cilj. Ući ću u drugi krug, a onda se zahvaliti gospodinu Vrkiću na njegovoj četverogodišnjoj, kako je sam to nazvao, stabilizaciji grada, odnosno vremenu u kojem je stao svaki napredak našeg voljenog Osijeka.

Što biste istaknuli kao Vaše prednosti u odnosu na druge kandidate za čelnika grada?

– Nisam dio interesnih mreža zbog kojih je naš grad godinama propadao. Godinama sam živjela u Europi i radila u javnim institucijama, pa sam imala priliku vidjeti kako to funkcionira u razvijenoj demokraciji. Imam jako dobre odnose po cijeloj političkoj vertikali, sve do vrha države.

Kako ocjenjujete dosadašnju kampanju? Je li vama, kao ženi, u startu teže nego muškim kandidatima?

– Ne bih mogla reći da mi je bilo teže zato što sam žena. Na ovim je izborima dosta kandidata, ali mislim da je kampanja protekla u vrlo civiliziranom i pristojnom tonu. Barem po tome Osijek bi mogao biti primjer drugima.

Reflektira li se trenutačna nestabilna situacija u Vladi RH na lokalne izbore, pa tako i Vašu kampanju, s obzirom na to da ste kandidatkinja HDZ-a?

– Tko mi ne želi dati svoj glas, lako će naći razlog. Upravo je ovih dana Državni zavod za statistiku objavio podatak po kojem je potrošnja u Hrvatskoj na razini 2008., dakle zadnje godine prije početka krize. Sad se trebamo zapitati zašto se gospodarski rast koji bilježimo ne osjeća i u Osijeku? Netko jest kriv za to, ali to nije Vlada. Na ovim sad lokalnim izborima treba promijeniti one koji su krivi za ovo stanje u Osijeku, a Vladi premijera Plenkovića treba dati priliku da i dalje radi dobar posao.

Osječki ogranak HDZ-a trenutačno vodi povjerenik, a birat će uskoro svoga 21. predsjednika. Vidite li se na njegovu čelu?

– Trenutačno se vidim samo na čelu Grada Osijeka. O svemu ću drugom razmišljati kad za to dođe vrijeme.