Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Započeo povijesno važan projekt u Jastrebarskom

Stigli izvođači, počeo građevinski dio obnove dvorca Erdödy

1/3
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Uoči početka radova, na organiziranim turističkim turama gotovo 400 Jaskanaca i posjetitelja obišlo je u dva vikenda dvorac Erdödy, kako bi ga po posljednji put vidjeli u ruševnom stanju

Uvođenjem izvođača radova u posao, 22. srpnja i građevinski je započela povijesno važna obnova dvorca Erdödy u Jastrebarskom, izvijestila je Gradska uprava. Prvi su na redu pripremni radovi koji će potrajati mjesec dana, a u sklopu njih planirano je rušenje i uklanjanje određenog drveća te ostali zemljani radovi.

Ishođeno rješenje

– Potom slijedi postavljanje kontejnera na gradilištu i ograđivanje. Počinju i fizički radovi u samom dvorcu, ponajprije uklanjanje otpadnog građevinskog materijala pod konzervatorskim nadzorom. Naime, zbog ojačanja temeljne konstrukcije i izvedbe novih elemenata te uređenja površina u okolišu dvorca, nužno je ukloniti određena stabla, za što je Grad Jastrebarsko ishodio rješenje nadležnih institucija. Park oko dvorca Erdödy uređuje se u skladu s usvojenim planom i strategijom, a u skladu s načelima i kriterijima za obnovu povijesnih vrtova i parkova – ističu u Gradu.

Terenskim obilaskom  s nadležnom Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije “Zeleni prsten”, utvrđeno je stvarno stanje na terenu, s čime je usklađena i projektna dokumentacija. Predviđena je, također, zamjenska sadnja gdje god će to biti moguće, a isto tako, nastojat će se na što većem broju stabala orezati dio krošnje ili korijenski sustav, kako ne bi bilo potrebno navedena stabla rušiti.

Po završetku projekta park će ponovno zasjati u punom sjaju, a po mišljenju struke navedeni zahvat neće promijeniti obilježja zaštićenog područja spomenika parkovne  arhitekture. Podsjetimo kako radove na obnovi dvorca Erdödy izvodi tvrtka ING-GRAD d.o.o., specijalizirana za sanaciju, restauraciju i konzervaciju spomeničke i kulturne baštine.

Do kraja 2023. godine

– Molimo građane za razumijevanje pri izvođenju radova na obnovi dvorca koji će potrajati do kraja 2023. godine, a zbog kratkih 
rokova, odvijat će se povećanim intenzitetom. Za to vrijeme bit će ograničen pristup samom gradilištu koje se nalazi na području 
najposjećenijeg jaskanskog parka. S obzirom na važnost dvorca za Jastrebarsko, uz malo strpljenja, svi će građani vrlo skoro moći uživati u njegovim sadržajima – napominju u Gradu Jastrebarskom.

Dvorac Erdödy najstariji je sačuvani spomenik kulture u Jastrebarskom. Sagraditi ga je dao ban Matija Gereb između 1483. i 1489. godine. Od početka 16. stoljeća do 1922. dvorac je bio u posjedu plemićke obitelji Erdödy i tijekom povijesti često je dograđivan. Ploču lijevo od ulaza ugradio je 1592. godine hrvatski ban Toma Erdödy, sin prvog vlasnika dvorca bana Petra Erdödyja.