Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Kako će ubuduće izgledati "trbuh grada"

Stiže moderna tržnica, a Podravkin dućan i tiskara se ruše

Prema projektnom zadatku, izgradit će se nova zelena tržnica s popratnim sadržajima – hladnjačom, skladištem, pakirnicom
Foto: Komunalac
Projekt nove gradske tržnice i polivalentnog centra s knjižnicom financira se europskim novcem iz ITU mehanizma. Procijenjena vrijednost je 8,8 milijuna eura s PDV-om

Grad Koprivnica u veljači bi trebao raspisati urbanističko-arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja tržnice i polivalentnog centra u Koprivnici.

Riječ je o projektu koji će preobraziti strogi centar grada, pa javnost s nestrpljenjem očekuje ideje arhitekata, odnosno kakve će sve zahvate u najosjetljivije urbano koprivničko tkivo na kraju ponuditi. Samo za to idejno rješenje Grad planira izdvojiti čak 435.000 eura.

Ekološko parkiralište

Projekt nove gradske tržnice i polivalentnog centra s knjižnicom financira se europskim novcem iz ITU mehanizma. Procijenjena vrijednost je 8,8 milijuna eura s PDV-om. Program javnog natječaja s prilozima već je dostavljen svim zainteresiranim autorima. U njemu se navodi zona obuhvata, postojeće stanje te svi zahtjevi investitora. U natječajnoj su dokumentaciji i neki raniji prijedlozi, poput onog arhitekta Hrvoja Njirića, ali i planovi iz Strategije zelene urbane obnove grada koju je nedavno usvojilo Gradsko vijeće.

Prema projektnom zadatku, izgradit će se nova zelena tržnica s popratnim sadržajima – hladnjačom, skladištem, pakirnicom. Na prostoru će niknuti i zgrada polivalentnog centra s novom knjižnicom i prostorima za organizacije civilnog društva te ugostiteljskim objektom. Uredit će se novo ekološko parkiralište s najmanje 120 parkirališnih mjesta, kišnim vrtovima, mnoštvom zelenila. Osim toga, u sklopu tržnice bit će i intermodalni terminal sa stajalištem autobusa te centralna stanica za gradske bicikle. Za izgradnju nove tržnice planira se izdvojiti 3,34 milijuna eura bez PDV-a, a za polivalentni centar 3,12 milijuna eura. Ostatak novca (do 7 milijuna eura bez PDV-a) potrošio bi se za intermodalni terminal i uređenje ekološkog parkirališta.

Prostor zahvata je gradska tržnica s parkiralištem i svim pomoćnim objektima unutar zone te prostor bivše Podravkine tiskare s upravnom zgradom u čijem je prizemlju danas Podravkin dućan. Sve zgrade se ruše, osim jedne – prodajnog objekta varaždinske Koke usred tržnice. Zgrade tiskare i Podravkin dućan odmah će se rušiti, a sadašnji prostor tržnice sukcesivno, tek nakon što se izgradi novi. Predviđeno je, dakle, da tržnica radi cijelo vrijeme, bez prekida. U gradskoj upravi očekuju kako će traženi projekti biti dovršeni na jesen, nakon čega će biti jasnije kako će ubuduće izgledati "trbuh grada" u najužoj gradskoj jezgri.

Godine 2019. Grad je u suradnji s tvrtkom Njiric+ arhitekti izradio studiju šire zone gradskog centra. Sadržaj prikazan tom studijom nije u potpunosti sukladan programu arhitektonsko-urbanističkog natječaja za tržnicu, ali svejedno je u natječajnoj dokumentaciji kao informacija za autore koji se planiraju javiti na taj natječaj.

Zelena urbana obnova

U nedavno usvojenoj Strategiji zelene urbane obnove Koprivnice navodi se kako se planira izgradnja novog objekta tržnice, visine jedne do dvije etaže, s mogućnošću smještaja poslovnih sadržaja. Zelena urbana obnova grada predviđa i da je "dio parkirališta potrebno riješiti podzemno". No podzemne garaže su iznimno skupe pa se vjerojatno neće predvidjeti projektom uređenja tržnice.

Zahvaljujući ovim subvencijama sigurna sam kako ima prostora i da plaće djelatnika u privatnim vrtićima uskoro budu usklađene s onima djelatnika gradskih vrtića i osnovnih škola – istaknula je Vinković Pomoć vinkovačkim maturantima Osigurane besplatne pripreme za državnu maturu UBRZAT će se rješavanje predmeta zbog kojih je zapinjala realizacija projekata (širenje stambenih zona, gradnja infrastrukture) Županija preuzela upravljanje državnom imovinom Posavec: Ovo je izazov stručnim službama jer i tu žele biti primjer dobre prakse MEĐUNARODNI SAJAM Viroexpo je kroz povijest postao brend prepoznatljiv diljem Hrvatske Viroexpo postoji od 1996., a svake je godine sve uspješniji, gledaniji, posjećeniji Na sajmu Viroexpo nekoliko stotina izlagača iz 10-ak zemalja