Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Brodica obnovljena u Marini Vinici na Murteru

Studenti, budući pomorci, na Popaju će učiti upravljanje i pristajanje

Prva brodica u vlasništvu Pomorskog fakulteta u Splitu
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Brodica koja je svoje “odslužila” u Lučkoj kapetaniji Split obnovljena je u brodogradilištu Marina Vinici na Murteru, a radovi su trajali osam mjeseci

Prvi put u povijesti splitski Pomorski fakultet dobio je vlastito plovilo koje će služiti za obuku budućih pomoraca. U brodogradilištu Marina Vinici na Murteru porinut je “Popaj”, obnovljena brodica tipa Filo 6, duljine 7,20 metara, koju je, nakon što je svoje “odslužila” u Lučkoj kapetaniji Split, u rashodovanom stanju i bez opreme Fakultet dobio od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Brodica je bez motora, u vrlo lošem stanju i bez opreme prevezena na obnovu u murtersko brodogradilište gdje je obnovljena te su joj ugrađeni motor i oprema. Radovi su trajali osam mjeseci, a troškovi su bili 120.000 kuna. Nakon porinuća, otplovila je u Split, spremna za korištenje i praksu.

Koristit će je 300 studenata

– Brodica će se koristiti na kolegijima Mornarske vještine i Stručna praksa koji se predaju na Pomorskom fakultetu, a riječ je o učenju manevriranja brodom. Iako je mali, bit će nam dovoljan. U plovidbi će na “Popaju” boraviti dvoje asistenata i šestero studenata. Na njemu će praksu obavljati ponajprije studenti prvih triju godina, ali i onih s četvrte i pete godine. To je ukupno oko 300 studenata, što znači da svi za 50 dana mogu proći određenu praksu – rekao je Luka Mudronja, asistent na splitskom Pomorskom fakultetu i voditelj projekta obnove koji je i sam volonterski radio na uređenju brodice.

Ističe da je Popaj idealna brodica koja zadovoljava potrebe Pomorskog fakulteta. Brod ima mali motor, zbog čega mu je mala i potrošnja goriva, a sve je na njemu napravljeno tako da bude jeftino u održavanju.

– Taj segment štednje iznimno je važan jer Popaj bi trebao svakodnevno služiti studentima za vježbu u manevriranju, upravljanju brodom i stjecanju mornarskih vještina, tehnike rukovanja brodom. Učit će se pristajati, vući splav, spašavati... – rekao je Mudronja.

Splitski studenti pomorstva dva puta tijekom studiranja imaju višednevnu praksu na dvama velikim brodovima u vlasništvu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva znanosti i obrazovanja.