Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Sisak

Studenti istražili i evidentirali povijesnu baštinu

Volonterski kamp za studente
1/5
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Upoznali su se s arheološkim nalazima u Ciglenici kod Osekova te s utvrdama Brubno i Pedalj, istraživali graditeljsku baštinu u Donjoj Velešnjoj, Majuru, Željeznom Desnom, Pokuplju i Boku

Podjelom volonterskih knjižica u sisačkome Gradskom muzeju završen je ovogodišnji Volonterski kamp za studente povijesti i srodnih studija. U kampu, koji se održao devetu godinu zaredom, osam studenata s filozofskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci upoznalo se s praktičnim radom u muzejskoj ustanovi te steklo iskustva u terenskom radu.

Studenti su obišli povijesno manje istražene dijelove Sisačko-moslavačke županije, gdje su evidentirali povijesnu, etnološku i kulturnu baštinu. Upoznali su se s arheološkim nalazima u Ciglenici kod Osekova te s utvrdama Brubno i Pedalj, istraživali graditeljsku baštinu u Donjoj Velešnjoj, Majuru, Željeznom Desnom, Pokuplju i Boku. Vatrogasnu su baštinu evidentirali u Gredi Sunjskoj, Martinskoj Vesi i Trebarjevu Desnom. 

U svim mjestima u kojima su boravili istraživali su u kakvom su stanju spomenici iz NOB-a te su zaključili kako ih je sve više devastirano, evidentirali su spomenike Domovinskog rata te spomenike iz ranije hrvatske povijesti. Posljednjeg dana desetodnevnog kampa studenti su posjetili sisačku Fotogaleriju Siscia Obscura, gdje su upoznali stare fotografske tehnike, rečeno je na završnoj konferenciji za novinare. 

Studentima su mentori bili viši kustos Ivica Valent, viša kustosica Katica Mrgić i viši muzejski pedagog Marijan Bogatić.

Sisak Europski grad sporta prestižna titula Sisak je Europski grad sporta za 2019.