Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
Grad Karlovac povećao je broj i iznose stipendija za nadarene učenike i studente te one u deficitarnim zanimanjima

Studentima mjesečno tisuću kuna, a školarcima petsto

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Natječaj za stipendije je otvoren do 12. studenoga

Stipendije učenicima i studentima tradicionalan su oblik pomoći kojim Grad Karlovac pomaže u školovanju srednjoškolaca i studenata, rasterećujući kućni budžet roditeljima školaraca. Za tu namjenu Grad godišnje izdvaja više od pola milijuna kuna. Na taj oblik pomoći karlovački školarci mogu računati i u ovoj školskoj, odnosno akademskoj godini.

Rasterećenje kućnog budžeta

– To je oblik pomoći na koji naši učenici i studenti, a time i njihovi roditelji, mogu uvijek računati. Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za ovu školsku/akademsku godinu objavljen je 29. listopada na internetskim stranicama Grada Karlovca i bit će otvoren do 12. studenoga, stoga pozivamo sve zainteresirane da se prijave. Uz tekst natječaja, objavljeni su i svi potrebni obrasci za prijavu, kao i pravilnik koji sadrži sve važne odredbe vezane za postupak i dodjelu stipendija, tako da učenici mogu sami izračunati broj bodova koji mogu dobiti. Ima li pitanja ili nejasnoća, u svakom  se trenutku kandidati mogu javiti u Upravni odjel za društvene djelatnosti – kazala je Draženka Sila-Ljubenko, pročelnica Odjela društvenih djelatnosti Grada Karlovca.

Grad ove godine planira dodijeliti ukupno 60 stipendija, deset više nego godinu prije, i to 30 stipendija za učenike i 30 za studente.

Od ukupnog broja stipendija, 40 ih je, bilo učeničkih ili studentskih, namijenjeno onima koji se školuju za deficitarna  zanimanja, a 20 stipendija bit će dodijeljeno na osnovi općeg  uspjeha i drugih kriterija prema Pravilniku o stipendiranju učenika i studenata.

U Gradu podsjećaju da su osim deficitarnosti zanimanja kriteriji za dodjelu stipendija i opći uspjeh učenika, sudjelovanje na natjecanjima raznih rangova, materijalni i socijalni status roditelja i sudjelovanje u Domovinskom ratu.

– U odnosu na prošlu školsku odnosno akademsku godinu povećan je mjesečni iznos stipendija za učenike za 100 kuna mjesečno, dakle s 400 na 500 kuna, a za studente za 300 kuna, sa 700 na 1000 kuna mjesečno. Godišnje to povećanje za studente iznosi 3600 kuna, što nije velik novac u odnosu na povećane troškove školovanja, ali ipak vjerujemo da će makar malo pridonijeti rasterećenju obiteljskog proračuna – dodala je pročelnica.

Iduće godine digitalizacija

U Gradu također napominju da svake godine nastoje učenicima olakšati prikupljanje dokumenata potrebnih za natječaj, a za iduću godinu planiran je nastavak digitalizacije postupaka dodjele stipendija.

Već nekoliko godina Grad uz suglasnost kandidata samostalno provjerava podatke Porezne uprave o prihodima svih članova kućanstva. Od ove godine kandidati ne moraju dostavljati potvrdu o prebivalištu i preslike osobnih iskaznica, već će UO za 
društvene djelatnosti, putem  službenog pristupa evidenciji MUP-a RH, ishoditi navedene potvrde uz suglasnost kandidata. Znači studenti ne moraju dolaziti iz mjesta studiranja radi prikupljanja dokumentacije za prijavu, već to mogu učiniti u mjestu studiranja.

- Za sljedeću školsku odnosno akademsku godinu, planiramo u potpunosti digitalizirati ovaj postupak stipendiranja – kazala je Draženka Sila-Ljubenko i poželjela svim učenicima i studentima, ali i roditeljima puno zdravlja, a školarcima i uspjeh na natječaju, ali i u školovanju.