Izbornik
Naslovnica Gradovi Novalja
Intervenirala i policija

Sukob na Zrću: deložirali udrugu bivših ovisnika s parkirališta, uhićeno troje

Zrće, panorama
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Gradska komunalna tvrtka s parkirališta ispred Zrća je uklonila 30-ak kioska koje su postavili članovi Udruge Stijena RESOC iz Zagreba

Incidenti oko naše najpoznatije party destinacije, novljanskog Zrća, ove sezone samo se nižu, a sukob je jučer izbio oko parkirališta koji se nalazi ispred popularne plaže. Intervenirala je i policija, a tri su osobe uhićene zbog remećenja javnog reda i mira.

Naime, Grad Novalja je 27 godina bila u mirnom posjedu tog parkirališta, a nedavno su se pojavili članovi zagrebačke Udruge Stijena RESOC tvrdeći kako su ušli u podzakup parcele.

Sporna parcela

Sporno zemljište, na kojem se nalazi parkiralište, ali i ono iznad kluba Kalypso bilo je u vlasništvu jedne zagrebačke obitelji koja je 90-ih godina ostvarila pravo na povrat zemljišta. Međutim, pojašnjava gradonačelnik Novalje Ante Dabo, temeljem Zakona o cestama, parkiralište je ostalo u mirnom posjedu grada, a potom se grad 23. lipnja upisao kao jedini vlasnik parcele.

- Prije 15-ak dana pojavili su se članovi Udruge Stijena RESOC rekavši da su ušli u podzakup zemljišta na kojem je parkiralište te su postavili 30-ak kućica s namjerom da tamo otvore ugostiteljske objekte. Izdali smo rješenje o uklanjanju, no kako su se oglušili na njega, gradska komunalna tvrtka Arburoža ih je odlučila sama ukloniti – kaže Dabo. Tražili su i asistenciju policije, a ispred popularne plaže došlo je čak šest policijski vozila i 20-ak policajaca. Budući da su neki članovi Udruge pružali otpor, uhićeni su.

- Ličko-senjska policija pružala je asistenciju Gradu Novalji. Uklonjene su samostojeće kućice i ograda, a tri su osobe uhićene radi remećenja javnog reda i mira – kažu u policiji.

Novljanski gradonačelnik tvrdi kako su zatražili pomoć policije jer su gradski službenici proteklih dana bili izloženi prijetnjama, a članovi Udruge, inače bivši ovisnici, navodno su bili neugodni i prema zaposlenicima katastra.

Kiosci završili na plaži?

Predsjednik Udruge Stijena RESOC javio nam se na telefon, no nismo uspjeli razgovarati, već nam je samo kratko rekao da je uhićen. Kasnije ga više nismo uspjeli kontaktirati. Kućice su tijekom jučerašnjeg dana bile uklonjena s parkirališta, a nekoliko ih je navodno završilo na samoj plaži. Direktor tvrtke, koja je u travnju dobila koncesiju nad plažom Zrće, Šime Oštarić, pak, odbacuje bilo kakvu vezu s Udrugom.

- Dečki su nedavno postavili kućice, a Grad ih je danas deložirao. Koncesionari s Udrugom nemaju nikakve veze i nije nam u interesu da se Zrće dovodi u negativan kontekst. Sutra počinje novi festival Fresh Island na kojem očekujemo između osam i devet tisuća ljudi, a čini se kao da nam netko želi sve upropastiti – zaključuje Oštarić