Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Detalji proračuna za 2023.

Sustav Grada Koprivnice godinu završava u plusu od 1,1 milijun €

Foto: Koprivnica
Prema prijedlogu, koprivnički bi proračun trebao iznositi nešto više od 32 milijuna eura, odnosno oko 242 milijuna kuna

Grad Koprivnica pripremio je prijedlog proračuna za iduću godinu koji je upućen u proceduru javne rasprave te će se nakon toga uskoro naći na raspravi i usvajanju na sjednici Gradskog vijeća do sredine prosinca. Prema tom prijedlogu, proračun bi trebao iznositi nešto više od 32 milijuna eura, odnosno oko 242 milijuna kuna.

Oko 40 posto proračuna napunit će se poreznim prihodima, a planirano je da oni budu u većem iznosu nego ove godine. Ukupni prihodi od svih poreza tako su planirani su na razini od 12,7 milijuna eura, odnosno gotovo 96 milijuna kuna. Uvjerljivo najveći dio proračuna odlazi na društvene djelatnosti, odnosno vrtiće i škole, u ukupnom iznosu od čak 19 milijuna eura. To je gotovo 60 posto proračuna u 2023. No valja pritom naglasiti da su u toj stavci prikazane i plaće u školama koje podmiruje država, a riječ je o iznosu od 6,5 milijuna eura (oko 49 milijuna kuna). 

Sustav Grada sa svim gradskim ustanovama ovu će godinu završiti u plusu od 1,1 milijun eura, a taj se iznos prenosi u iduću godinu i za toliko bi trebao biti veći izvorno planiran proračun od 242 milijuna kuna. Pritom će Grad ovu godinu (zajedno s viškom iz prethodnih godina) završiti u plusu od 557.000 eura (oko 4 milijuna kuna), Umjetnička škola Fortunat Pintarić ima višak od 263.000 eura, Agencija za poticanu stanogradnju Grada Koprivnice 66.000 eura, Knjižnica 30.000 eura, a Pučko otvoreno učilište je u plusu od 20.000 eura. Godinu će pak s minusom od 10.400 eura završiti Dječji vrtić “Tratinčica” te Muzej grada koji će biti u minusu od 20.000 eura. 

Večernjak je pak već ranije izvijestio o ključnim projektima u idućoj godini, posebno o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu.
Koprivnica tako iduće godine diže iznos svih stipendija za studente, potpora za novorođenčad te uvodi produženi boravak u osnovnim školama.

Od kapitalnih projekata tu su dovršetak obnove središnjih gradskih trgova, obnova Starčevićeve ulice, gradnja spojne ceste Peteranska-Herešin, ali i priprema za gradnju dvaju novih dječjih vrtića.