Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Bjelovarski projekt aglomeracije

Sustav nadzora smanjit će gubitke vode

Foto: Grad Bjelovar
– Projekt bjelovarske aglomeracije ide jako dobrim tempom. Podsjećam da aglomeracija vrijedi 257 milijuna i 472 tisuće kuna. Vodne usluge će za provedbu morati izdvojiti svega šest milijuna kuna. Možete samo zamisliti koliko bi Gradu Bjelovaru trebalo vremena da sve to sam osigura i provede - kaže gradonačelnik Dario Hrebak

Bjelovarski projekt aglomeracije, odnosno rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije, čiji su investitor Vodne usluge, obuhvatio je brojne gradske ulice. Riječ je o najvećem takvom projektu u bjelovarskoj povijesti i nije ga lako i jednostavno provesti.

Nema većih problema

O opsegu i zahtjevnosti projekta govori i nabavljena oprema za održavanje sustava odvodnje i vodoopskrbe, vrijedna 12,625.000,00 kuna bez PDV-a. Oprema koja je bila izložena u dvorištu Gradske uprave, među ostalim, podrazumijeva specijalna vozila, radne strojeve, ali i nabavu te implementaciju GIS-a.

– Projekt bjelovarske aglomeracije ide jako dobrim tempom, a dokaz tome su i svi ovi strojevi i vozila koje danas imamo priliku vidjeti. Podsjećam da aglomeracija vrijedi 257 milijuna i 472 tisuće kuna. Vodne usluge će za provedbu morati izdvojiti svega šest milijuna kuna. Možete samo zamisliti koliko bi Gradu Bjelovaru trebalo vremena da sve to sam osigura i provede. Na svu sreću, zasad nemamo nikakvih problema, iako je riječ o vrlo kompliciranom projektu i strogim pravilima. Većina drugih gradova ima dosta problema po pitanju provedbe aglomeracije. Svjestan sam da našim građanima smetaju raskopane ulice, ali moram ponoviti da je riječ o vrlo zahtjevnim operacijama. Kada sve bude gotovo, siguran sam da ćemo svi odahnuti. Na ovaj način dižemo vodovodnu i kanalizacijsku infrastrukturu i trenutačno smo na između 60 i 70 posto priključaka na kanalizacijsku mrežu – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.

Na pitanje o uređenju Staroplavničkog prilaza, gradonačelnik kaže da zbog opsežnih radova u gradu za taj dio trenutno nema vremena. Novac je u gradskom proračunu osiguran, ugovor s izvođačem radova potpisan i početak radova očekuje se u proljeće 2022.

Na području Bjelovara prioriteti su Ivanovčanska ulica, Lug i Ulica Alojzija Stepinca. Stanovnici navedenih lokacija završetak radova mogu očekivati do kraja ove godine.

Predstavljena oprema bit će u funkciji održavanja postojećih te novoizgrađenih sustava. Unatoč komparativnoj manjkavosti sustava, u smislu da su bunari udaljeni više od 20 kilometara do mjesta isporuke, taj segment je u gradu Bjelovaru vrlo uspješno održavan.

Podizanje učinkovitosti

– Dio opreme smo imali i sada, no ova nova i suvremenija dodatno će podići našu učinkovitost. Posebno me vesele sustavi za nadzor vodoopskrbne mreže koji će dodatno pospješiti nadzor te povećati efikasnost upravljanja sustavom vodoopskrbe u smislu smanjivanja gubitaka i brže reakcije ako se stvore određeni problemi. Dio prekopa na području grada Bjelovara vezan je za aglomeraciju, no dio se odnosi na druge distributere koji rade prema svojim planovima održavanja i mijenjaju određene dionice – pojasnio je predsjednik Uprave Vodnih usluga d.o.o Bjelovar Ivan Ivančić.