Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešić

Svetkovina sv. Petra apostola slavit će se misom u obnovljenoj crkvi

obnova crkve nakon potresa i oluje
Foto: Zaprešić
Župna crkva sv. Petra apostola poprilično je oštećena u zagrebačkom i petrinjskom potresu 2020. godine te u srpanjskom nevremenu prošle godine

Župna crkva sv. Petra apostola, koja je znatno oštećena u zagrebačkom i petrinjskom potresu 2020. godine te srpanjskom nevremenu prošle godine, u lipnju je otvorena kako bi se u njoj održavala liturgijska slavlja, izvijestio je Grad.

Nevrijeme srušilo lipe

Radovi na obnovi od dvaju potresa koštali su 516.502 eura, a od olujnog nevremena još 104.768 eura. Obnova koja je započela nakon dvaju potresa i koja je trebala biti dovršena još prošle godine pa prolongirana zbog olujnog nevremena u srpnju, koje je srušilo lipe u dvorištu pa su pri padu oštetile krovište župne crkve, privodi se kraju. Zamijenjeni su oštećeni limeni dijelovi krovišta i tornja te su izvedeni zidarsko-fasaderski i tesarski radovi na oštećenim dijelovima fasade. Nakon dovršenih vanjskih radova, pristupilo se uređenju interijera. U sklopu tih radova obnovljen je glavni oltar sv. Petra, na kojem se nalazi svetohranište, zajedno s pripadajućim kipovima (sv. Petra, sv. Ćirila i sv. Metoda). Obnovu oltara vodio je i izveo Nenad Nef, restaurator-majstor.

Izrađeno je 14 klupa, podesti za klupe, vrata na ulazu u sakristiju, stepenice prema koru kao i vrata ispod stepenica, klecalo, Izbrušena su i obojena ulazna vrata crkve te su u sakristiju vraćeni sakristijski ormari. Ukupna vrijednost spomenutih radova u obnovi od olujnog nevremena iznosila je 104.768 eura.

Suradnja traje godinama

– Ovim putem želim zahvaliti izvođačima radova i Gradu Zaprešiću na svesrdnoj pomoći koju već godinama iskazuje suradnjom sa Župom sv. Petra apostola, kada god je to potrebno. Tako je i za ove radove Grad Zaprešić pomogao iznosom od 93.200 eura. Kao župni vikar, koji je uz pokojnog župnika Frkonju bio do pred sam kraj njegova ovozemaljskog života, mogu posvjedočiti kako je jedna od želja koje je izrazio tih zadnjih dana bila: "Da mi je barem vidjeti 'Petreka' obnovljenog." Nažalost, u ovozemaljskoj stvarnosti nije uspio dočekati završetak dugogodišnjih radova i višekratnih obnova na našoj župnoj crkvi, koje je vjerno vodio, nadgledao, brinuo i s velikom ljubavlju iščekivao njihovu finalizaciju. Ali kao vjernici znamo da s onozemaljske stvarnosti sigurno prati i bdije nad djelom u koje je uložio više od 20 godina svoga života – rekao je vlč. Domagoj Koružnjak, župni vikar župe sv. Petra apostola Zaprešić.

Poseban je to dan za sve župljane župe koji uvijek ističu vrijednost male, ali izuzetno važne zaprešićke crkve. Svetkovina župnog zaštitnika sv. Petra apostola bit će proslavljena svečanom svetom misom 29. lipnja u 19 u obnovljenoj župnoj crkvi. 

storyeditor/2024-06-24/ZapresicB.jpg Redovitim učenicima osnovnih škola osigurani besplatni udžbenici Za pomoć učenicima u gradskom proračunu osigurano 226.300 eura storyeditor/2024-06-14/ZapresicA1.jpg Svečano dodijeljena priznanja i nagrade zaprešićkim učenicima Osvojili 59 prvih, drugih i trećih mjesta na svim razinama natjecanja storyeditor/2024-06-14/PXL_110424_112901007.jpg Građani Zaprešića svojim prijedlozima direktno sudjeluju u kreiranju proračuna Svi mogu predložiti projekte koji će utjecati na kvalitetu života