Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci 116 pregleda
V. Rimski dani

Tajne drevnog Rima u Vinkovcima

Rimski dani u Vinkovcima
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL/Ilustracija
Novost ovogodišnjih Rimskih dana jesu, uz već poznatu i rado viđenu Dioklecijanovu legiju, gosti iz Trsta: Kelti i Rimljani

U Vinkovcima se 26. i 27. svibnja, pod motom "Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres! – Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri!", održavaju 5. Rimski dani. Cilj manifestacije je uključiti što više posjetitelja u događanja u gradu tijekom Rimskih dana kroz radionice, prikaz života Rimljana, igrokaze, prezentirati Vinkovce kao grad bogatog naslijeđa iz rimskoga vremena koji danas, kroz ovakva događanja, također privlači posjetitelje svih uzrasta.

Kustos Gradskog muzej Hrvoje Vulić rekao je, pojašnjavajući slogan manifestacije, kako je on vezan za pobunu Batona (Batona Breučkog i Batona Deziderijatskog). Najavljeno je kako večer uoči V. Rimskih dana Iločki podrumi pripremaju degustaciju svojih vina na "Rimskoj večeri vina" kada će gosti moći uživati u posebnom rimskom ugođaju.

Ovogodišnji Rimski dani obiluju različitim igraonicama za djecu koje vode volonteri Društva Naša djeca Vinkovci. Za sve uzraste pipremljene su radionice keramičarki te cirkuske radionice. Posjetitelji će moći kušati craft piva, kupiti predmet za uspomenu na rimskom sajmu, a djeca 5. razreda vinkovačkih osnovnih škola, uz jednu gostujuću ekipu iz Vukovara, pokazat će svoje znanje o Rimskom carstvu i Cibalama na Olimpijadi znanja.

Ekskluzivno će se moći obići lokalitet Kamenica. Profesorice i učenici Gimnazije M. A. Reljkovića pripremili su radionicu "Latinski naš svagdašnji" za djecu 7. i 8. razreda te radionicu za djecu nižih razreda osnovnih škola "U svijetu mitova" u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci.

Gladijatori i legionari 

Novost ovogodišnjih Rimskih dana jesu, uz već poznatu i rado viđenu Dioklecijanovu legiju, gosti iz Trsta: Kelti i Rimljani. Oni će u svojim nastambama/taborima koji će biti podignuti u velikom parku, boraviti cijeli dan i pokazivati zainteresiranima kako su živjeli i čime su se bavili Kelti odnosno Rimljani. U večernjem programu prezentirat će se u svečanom defileu u petak, a kroz veliku bitku i u subotu, u programu čiji scenarij i režiju potpisuju Vjekoslav Janković i Petra Bernarda Blašković iz HNK Osijek. Neizostavne su borbe gladijatora u kojima sudjeluju i vinkovački borci, a borit će se i legionari Dioklecijanove legije.