Izbornik
Naslovnica Gradovi Novalja
Novi projekt

Tisućljetne paške masline pronašle put do EU fondova

Vrtovi lunjskih maslina
Foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU
U masliniku je 1.500 stabala starije od 1.200 godina, a najstarija maslina stara je čak 1.600 godina

Turizam je iznimno važna gospodarska grana u Republici Hrvatskoj, a zbog svojih prirodnih i kulturnih ljepota Hrvatska neprestano ulaže u razvijanje novih oblika turizma. 

Tako je nastala i ideja za projekt Vrtovi lunjskih maslina Turističke zajednice Grada Novalje ukupne vrijednosti 4.530.214,68 kuna, od čega je 3.397.661,01 kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, priopćeno je iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Nabavljena i vozila

Naime, glavna aktivnost projekta bila je uređenje staza i cestica pomoću kojih se dolazi i kreće unutar maslinika. Uređena je i odvodnja oborinskih voda, postavljene su klupice i koševi za otpad te četiri prodajna mjesta na kojima autohtone proizvode prodaju lokalni proizvođači. 

Unutar projekta nabavljena su i četiri električna vozila zbog lakšeg prijevoza u masliniku te je osigurana edukacija za novozaposlene djelatnike na projektu.

Foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

Vrtovi lunjskih maslina obogatili ponudu

Čak 1.500 stabala u masliniku starije je od 1.200 godina, a najstarija maslina stara je čak 1.600 godina. To čini lunjske maslinike jedinstvenima u svijetu, a takav broj tisućljetnih stabala nemaju ni najpoznatiji maslinici u Grčkoj i Izraelu.

- Ovaj projekt pokazao je da sir i čipka nisu jedine vrijednosti Paga. Vrtovi lunjskih maslina obogatili su ionako široku turističku ponudu otoka - izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Ulaganjem u lunjske vrtove maslina došlo je do proširenja turističke ponude i promidžbe otoka Paga, a pazilo se i na zaštitu prirodnih i kulturnih vrijednosti otoka, bioodrživost i ljepotu paškog krajobraza. 

Tako se sada može električnim vozilima voziti kroz stari maslinik, degustirati masline i proizvode od maslina, probati nadaleko poznati paški sir te kupiti suvenir domaće izrade.

Projekt je financiran putem pretpristupnog fonda IPA IIIc - regionalna konkurentnost. Trenutno je, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020., Hrvatskoj na raspolaganju preko 238 milijuna eura za očuvanje, zaštitu, promicanje i razvoj prirodne i kulturne baštine.