Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka 127 pregleda
Edukacija volontera

Traže se tete i barbe pričalice koji će mališanima u bolnici pričati priče za laku noć

čitanje
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pričanje izabranih priča i bajki pomaže djeci u oslobađanju potisnutihi neprihvaćenih emocija u svakodnevnom životu, a osobito u uvjetima njihove hospitalizacije

Iz Grada Rijeke izvijestili su da su u tijeku prijave za edukaciju novih 'Teta i barba pričalica', osoba koje će u sklopu projekta 'Pripovjedač/ica priča djeci za laku noć' Udruge za promicanje dobrobiti djece 'Portić' djeci hospitaliziranoj u Dječjoj bolnici Kantrida čitati izabrane priče.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti slanjem prijavnice na e-mail adresu: udruga.portic.rijeka@gmail.com, a prijavnice su dostupne na službenim stranicama Udruge. Edukacija će se održati 7., 8. i 9. ožujka, od 17 do 20 sati, u Vijećnici Grada Rijeke, na Filozofskom i učiteljskom Fakultetu te u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Projekt se provodi na Odjelu onkologije i hematologije, Klinici za dječju kirurgiju i Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dječje dobi te na Zavodu za bolesti srca, pluća i kliničke imunologije u Dječjoj bolnici Kantrida. 

- Poznato je da odlazak u bolnicu za većinu ljudi, a posebice za djecu, predstavlja traumatičan događaj jer je praćen neizvjesnošću i neugodnim emocionalnim stanjima zbog odvajanja od primarne sredine, zbog bolesti, straha od medicinskih postupaka i ishoda liječenja. Također, poznato je da na ishode liječenja pozitivno utječe kreativna ili art-terapija tj. upotreba umjetnosti u terapijske svrhe. Pričanje izabranih priča i bajki pomaže djeci u oslobađanju potisnutih i/ili neprihvaćenih emocija u svakodnevnom životu, a osobito u uvjetima njihove hospitalizacije. Osim toga, problemske slikovnice pomažu u rješavanju manjih problema jer slušajući i gledajući situacije u kojima su imaginarni junaci uspjeli prebroditi životne probleme, djeca uče kako se nositi s vlastitim problemima - kažu iz gradske uprave.

Realizacijom projekta, protekle 2016. godine ostvareno je 10.247 volonterskih sati, oko 1000 djece s manje straha iščekivalo je ishode liječenja i u manjoj mjeri doživljavalo negativna raspoloženja upravo zahvaljujući pričama i igrama koje su im donosili volonteri. Roditelji, medicinsko osoblje, kao i uprava bolnice podupiru tu inicijativu i svjedoče o ukupnom pozitivnom ozračju koje je taj projekt unio u bolničko okruženje.