Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
U Zaprešiću se u osnovnim školama od 2016. provodi projekt Znanje svima

Traženi pomoćnici u nastavi za rad s djecom s teškoćama u razvoju

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL/Ilustracija
Pomoćnici smatraju da bi trebali biti bolje plaćeni, a problem je što na kraju svake nastavne godine moraju na burzu

– Radim u posebnom razrednom odjeljenju i bez moje pomoći i pomoći profesorice Maje djeca u razredu ne bi mogla funkcionirati 
jer su ovisna o nama. Pomoć se sastoji od preuzimanja pred školom, odlaska do učionice, učenja, pratnje na toalet, što podrazumijeva pomoć pri skidanju, brisanje nakon toaleta, pranje ruku, pomoć pri hranjenju – kaže Renata Matuško, jedna od pomoćnica u nastavi u zaprešićkoj školi.

Potpora učenicima

U tom se gradu od 2016. godine provodi projekt Znanje svima, kao potpora učenicima s teškoćama u razvoju u zaprešićkim 
osnovnim školama. Njime se osiguravaju educirani i osposobljeni pomoćnici za rad u nastavi. Ukupna vrijednost projekta za 
školsku godinu 2021./2022. iznosi  1,041.941,40 kuna. Stopa sufinanciranja je 85 posto prihvatljivih troškova, odnosno 885.650,19 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, dok preostali iznos od 156.291,21  kune izdvaja Grad Zaprešić. U ovoj je školskoj godini projektom obuhvaćeno 23 djece iz sve tri zaprešićke škole.

Opći cilj projekta je, pojašnjavaju, izjednačavanje mogućnosti svih učenika, unapređenje položaja djece s teškoćama i njihovih obitelji te stvaranje uvjeta za aktivno sudjelovanje u građanskim, društvenim i kulturnim aktivnostima. Naglasak je stavljen na neposrednu potporu učenicima kroz stručni rad osposobljenih pomoćnika u nastavi te kvalitetnu provedbu nastavnog plana i programa za sve učenike, poboljšanje obrazovnih postignuća učenika s teškoćama u razvoju te njihova uspješnija socijalizacija 
i inkluzija.

Pomoćnici u nastavi zapošljavaju se u školama prema  kriterijima koji su postavljeni u Pravilniku o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, a neki od njih su da pomoćnici trebaju imati završen najmanje četvrti razred srednje škole, no poželjno je i da budu visokoobrazovani. Na razgovoru s kandidatima procjenjuju se afinitet za rad s učenicima s teškoćama, empatija, sklonost suradnji i timskom radu.

– Pomažem mu tako da mu uglavnom većinu vremena usmjeravam pozornost na zadatak, pojašnjavam mu ga i motiviram ga da ga riješi – kaže Sanja Nenadić, jedna od pomoćnica.

Za pomoćnike u nastavi u osnovnoj školi neophodna je edukacija, no one su organizirane vrlo rijetko. Većini pomoćnika edukacija se plaćala iz sredstava projekta Znanje svima.

– Postoji još jedan izazov s kojim se susrećemo. Trenutačno nema pomoćnika na tržištu rada, tako da smo cijelu ovu školsku godinu gotovo odradili bez dva pomoćnika, stalno raspisujemo natječaje na koje se nitko ne javlja. Ovaj je projekt neophodan za funkcioniranje inkluzije učenika s poteškoćama jer se ona bez takvog načina rada ne bi mogla ostvariti. Mislim da je projekt pružio šansu učenicima s teškoćama da budu u redovnom školskom  okruženju te da se mogu bolje pripremiti za daljnje školovanje i život. U školi smo jako zadovoljni suradnjom s voditeljem projekta na razini Grada. Nadamo se da je i Grad zadovoljan s našom suradnjom – rekla je voditeljica projekta u OŠ Antuna Augustinčića Sanja Laljak.

Htjela biti učiteljica

Sanja Nenadić i Renata Matuško zaposlene su u toj školi. Kao problem ističu svoj status i traže promjenu, a smatraju i da bi 
trebale biti znatno bolje plaćene. Na kraju svake nastavne godine odlaze na burzu rada i prije početka nove nastavne godine opet su  primorane javljati se na natječaj i skupljati dokumentaciju.

Sanja ističe da je izabrala taj posao jer je deset godina radila kao medicinska sestra u jednoj dječjoj bolnici, a oduvijek je željela raditi s djecom.

– S obzirom na to da ne mogu raditi puno radno vrijeme ni noćne smjene, ovaj mi se posao činio kao odlična prilika u sakupljanju novih iskustava i znanja – napominje Sanja Nenadić.

I Renata voli raditi s djecom, no nije joj se ostvarila želja da bude učiteljica, a ovo je, kaže, svojevrsna zamjena za to. Odlično, vele, surađuju i s roditeljima.