Izbornik
Naslovnica Gradovi
PETA OBLJETNICA REVITALIZACIJE

Tvrđavu Barone obišlo 204.256 posjetitelja

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Tvrđava Barone postala je kulturna i turistička atrakcija

Revitalizirana Tvrđava Barone proslavila je petu jubilarnu obljetnicu od otvorenja. Najmanja od šibenskih fortifikacija, obnovljena Tvrđava Barone, svečano je otvorena 29. siječnja 2016. U proteklih pet godina tvrđava je postala i kulturna i turistička atrakcija, europski prepoznat primjer dobre prakse u upravljanju kulturnom baštinom, mjesto koje povezuje lokalne poduzetnike i proizvođače, intimna pozornica pod zvijezdama koja privlači ljubitelje kvalitetnih večernjih programa, mjesto za učenje o povijesti grada, mjesto za igru, za uživanje u pogledu, kavi… Raznovrsnost aktivnosti i događanja organiziranih na tvrđavi u proteklih pet godina daleko su nadmašili smjernice zadane projektom obnove – o čemu svjedoči niz nagrada i priznanja koja su se doslovno redala po otvorenju, izvijestili su iz šibenske uprave.

Sustav videonadzora usmjeren ponajprije na sigurnost djece i sudionika u prometu U Šibeniku kroz dvije godine jedan od najsuvremenijih sustava videonadzora

– Ukratko, provedba projekta postavila je temelje preobrazbe Tvrđave Barone u nezaobilaznu destinaciju kulturno-povijesnog turizma. Pet godina poslije, u godini kada očekujemo i završetak obnove Tvrđave sv. Ivana, sa zadovoljstvom možemo reći da Grad Šibenik uspješno privodi kraju priču oko revitalizacije fortifikacijskog sustava grada, povlačeći značajna europska sredstva za njihovu obnovu. Ono što posebno veseli – jest novi život koji je našim obnovljenim tvrđavama “udahnula” Tvrđava kulture kroz rad na organizaciji kulturnih događanja i promociju obnovljene kulturne baštine. Sinergija koju smo proizveli stavljanjem u funkciju naših neiskorištenih kulturno-turističkih potencijala s jedne, i omogućavanjem da se profiliraju ljudi sa znanjem kako uspješno upravljati tim potencijalima s druge strane, dovela nas je do trenutka u kojem je Šibenik postao poznat kao grad tvrđava – rezimira gradonačelnik Željko Burić.

U pet godina koliko je otvorena za javnost, tvrđavu je obišlo ukupno 204.256 posjetitelja ili slikovitije – cijeli jedan Šibenik s okolicom godišnje posjeti Tvrđavu Barone. Domaći posjetitelji čine malo manje od polovine ukupnog broja posjeta – zabilježeno je 92.071 domaćih naspram 112.185 stranih gostiju.