Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Vinkovačka gradska uprava ima razloga za zadovoljstvo

U 2021. Vinkovci zabilježili najveći rast gospodarstva u 30 godina

1/2
Foto: Vinkovci
Ukupno 755 vinkovačkih poduzetnika ostvarilo je prihode u iznosu od gotovo 5,6 milijardi kuna, što je 240 milijuna kuna ili 4,49 posto više u odnosu na prethodnu godinu

Tijekom proteklih godina Grad Vinkovci uveo je niz mjera s ciljem potpore gospodarstvu, a rezultat toga je da je prema podacima Financijske agencije za 2021. godinu vinkovačko gospodarstvo raslo u svim ključnim segmentima, čime su ostvareni najbolji 
poslovni rezultati u posljednjih više od 30 godina.

Bolje brojke

Ti podaci kažu da je ukupno 755 vinkovačkih poduzetnika ostvarilo prihode u iznosu od  gotovo 5,6 milijardi kuna, što je za 240 milijuna kuna ili 4,49 posto više u odnosu na prethodnu godinu ili čak 2,8 milijardi kuna više u odnosu na 2017. godinu, uz rast od 104,60 posto. Osim po rastu prihoda, vinkovački poduzetnici bili su uspješni i po pitanju ostvarene dobiti koja je sumarno iznosila 213 milijuna kuna, što je 143 milijuna kuna više nego u 2020. godini, odnosno veća je gotovo tri puta.

Povećan je i broj poduzetnika, i to za 6 posto, dok je prosječna plaća 8374 zaposlena djelatnika iznosila 5027 kuna, što je rast od 6,28 posto. Povećan je i broj investitora, odnosno vraćen je na pretpandemijsku 2019. godinu kada je zabilježen broj od 65 investitora.

– Ovakvi rezultati zasluga su prije svega samih gospodarstvenika, koji su zahvaljujući svojim poslovnim vještinama te pametnim planiranjem i fleksibilnošću pokazali veliku otpornost i napredak u periodu kada svjetsko gospodarstvo još uvijek osjeća  
posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa. Na nama je da poduzetnicima osiguramo potrebnu infrastrukturu i određene prilike, a na njima da to uspješno iskoriste. Uz takvu sinergiju dolazimo do pozitivnih brojki i napretka te posljedično i novih zapošljavanja i rasta standarda, što nam je svima prioritet – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Posebno naglašava podatak koji ukazuje na to da je vinkovačko gospodarstvo u prošloj godini ostvarilo i rekordan broj izvoznika, odnosno zabilježen je porast sa 67 u 2020. godini na 78 u 2021. godini. Povećan je i broj dobitaša za 14,12 posto, na 598, uz znatno smanjenje broja gubitaša na 157 sa 187  koliko ih je u Vinkovcima bilo u 2020. godini.

Pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče također napominje kako je vrlo važna i činjenica da su Vinkovci u prošloj godini dobili 44 nove tvrtke u odnosu na 2020.

Rast povjerenja

– Pokazatelj je to kako je, unatoč koronakrizi, raslo povjerenje poduzetnika početnika koji su procijenili da u Vinkovcima mogu uspješno realizirati svoje poduzetničke ideje. Nemojmo zaboraviti da ovi podaci ne uključuju obrtnike i OPG-ove, odnosno one koji nisu obveznici poreza na dobit pa su ukupni rezultati i veći u odnosu na službene evidencije koje vodi Fina – rekao je Niče.

Dodaje i kako u protekle tri godine u Gradu intenzivno potiču otvaranje novih i razvoj postojećih mikrosubjekata tako da je samo u prošloj godini, kroz program poticanja poduzetnika, 177 mikro i malih poduzetnika s područja Vinkovaca iskoristilo gotovo 2,7 milijuna kuna gradskih potpora.