Izbornik
Naslovnica Gradovi
Pothvati koji će direktno utjecati na zapošljavanje

U 2024. očekujemo početak projekata koji će osnažiti vinkovačko gospodarstvo

Veliki razvojni projekti uz poticanje poduzetništva i razvoj gospodarstva i dalje ostaju na vrhu prioriteta u svim planovima ovog gradskog upravnog odjela
1/4
Foto: Grad Vinkovci
Izdvajaju se projekti izgradnje komunalne infrastrukture u Proširenoj zoni Zalužje za što će biti izdvojeno 900 tisuća eura, Vodeni park Lenije u vrijednosti 4 milijuna eura, izgradnja Akceleratora u Zoni Zalužje te Rekonstrukcija otvorene tržnice

U ovogodišnjem vinkovačkom proračunu za sektor gospodarstva planirano je 11,46 milijuna eura, što je do sada rekordan ili dva puta veći iznos nego što je bilo planirano u 2023. godini. Kako navode iz gradske uprave, naglasak u ovoj godini je na projektima i ulaganjima koja će u bliskoj budućnosti direktno utjecati na rast zapošljavanja, poticajno djelovati na istraživački i razvojni segment, osigurati povećanje privatnih investicija te pomoći gradskim tvrtkama da kroz vlastito poslovanje ostvaruju ili približno ostvaruju prihode dostatne za tržišno poslovanje.

Četiri projekta
– Poseban naglasak u 2024. godini bit će na četiri projekta koji će imati velik utjecaj na dodatni razvoj gospodarskih potencijala grada na Bosutu te potencira nastavak snažne potpore mikropoduzetnicima. Možemo slobodno reći kako su sve pripremne radnje za ključne kapitalne projekte uspješno odrađene kroz izradu projektno-tehničke dokumentacije pa u 2024. godini možemo očekivati početak realizacije kapitalnih projekata koji će dodatno osnažiti vinkovačko gospodarstvo ne samo u sljedećim godinama već u sljedećim desetljećima – rekao je pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Grada Vinkovaca Hrvoje Niče.

Foto: Grad Vinkovci

Najavio je i ulaganja u poduzetničku infrastrukturu. Izdvajaju se projekti izgradnje komunalne infrastrukture u Proširenoj zoni Zalužje, za što će biti izdvojeno više od 900 tisuća eura, Vodeni park Lenije u vrijednosti gotovo četiri milijuna eura, izgradnja Akceleratora u Zoni Zalužje u vrijednosti 2,4 milijuna eura te Rekonstrukcija otvorene gradske tržnice u vrijednosti više od 545 tisuća eura.

– Ova četiri projekta obuhvaćaju dvogodišnje razdoblje te će njihova realizacija započeti početkom ove godine i završiti u 2025. godini. Najvažniji radovi u Zoni Zalužje vezani su uz izgradnju elektroenergetskog sustava koji podrazumijeva tri nove trafostanice te rekonstrukciju dalekovoda. Paralelno s time ići će se i u izgradnju ostale komunalne infrastrukture na površini od 35 hektara, a što uključuje vodovodnu, odvodnu i plinsku mrežu, kao i izgradnju prometnica. Paralelno krećemo i s izgradnjom Akceleratora koji će imati za zadaću malim poduzetnicima pružiti potrebne resurse za još brže unaprjeđenje vlastitog poslovanja koristeći prostor, opremu i znanje neophodne za razvoj novih proizvoda i usluga – kazao je Niče.

Niz drugih projekata
Dodaje kako uz velike razvojne projekte, poticanje poduzetništva i razvoj gospodarstva i dalje ostaju na vrhu prioriteta u svim planovima ovog gradskog upravnog odjela, što podrazumijeva nastavak izdvajanja sredstava za izuzetno uspješan Program poticanja poduzetnika te je za 2024. godinu osigurano 405 tisuća eura za potpore mikro i malim poduzetnicima.

Pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstava i uređenja grada Marko Dujmić kazao je kako se ususret novim projektima važno osvrnuti i na one koji su uspješno provedeni u prošloj godini. Podsjetio je da je završen projekt Aglomeracije u sklopu kojeg je u više od 90 gradskih ulica rekonstruirana ili izgrađena nova kanalizacijska mreža.

Papuk Omiljena destinacija u Slavoniji Park prirode Papuk lani vidjelo 85.000 posjetitelja ŠKOLU pohađaju učenici do 6. razreda Ulaganje u Gornjem Hrašćanu Obnovljena područna škola za 65 učenika PROJEKT podizanja spomenika Mati Parlovu ušao je u završnu fazu sredinom prosinca kad je potpisan ugovor Izrada kipa akademskog kipara Ante Jurkića pri samom je kraju Legendarni boksač Mate Parlov dobit će spomenik u Imotskom