Izbornik
Naslovnica Gradovi Split 104 pregleda
Znatno povećan iznos

U dva tjedna podneseno osam zahtjeva za naknadu za treće dijete

Andro Krstulović Opara
Foto: Grad Split
Na prijedlog gradonačelnika naknada za drugo novorođenče u obitelji povećana je s 3.000 kn na 4.000 kuna i isplaćuje se jednokratno. Naknada za treće i svako sljedeće novorođenče s 3.000,00 kuna povećana je na 55.000,00 kuna

Od 20. rujna 2017.godine, kada su stupile na snagu Izmjene i dopune Odluke o socijalnoj skrbi, temeljem kojih za treće i svako sljedeće novorođeno dijete naknada koju isplaćuje Grad Split iznosi 55.000,00 kuna, stiglo je osam zahtjeva za obradu kod kojih se radi o obiteljima s troje i više djece.

Među njima je i zahtjev roditelja dvotjedne Magdalene Grabić, Ivane i Miroslava, koji su jučer sve potrebne dokumente donijeli u Gradsku upravu, a tom prilikom, u pratnji dviju starijih kćerkica Mihaele (9) i Laure (5) susreli su se s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i njegovom zamjenicom Jelenom Hrgović, priopćili su iz Grada.

- Povećanje naknade nije ni moglo utjecati na našu odluku o trećem djetetu, ali je iznos od 55.000,00 kuna dobrodošao kao pomoć kućnom budžetu - kazala je Ivana Grabić dodajući kako će sigurno i drugim obiteljima ova gradska potpora značiti mnogo, ne isključivo u financijskom pogledu nego i u činjenici da Grad misli na njih.

Na prijedlog gradonačelnika splitsko Gradsko vijeće na 4.sjednici održanoj 11.i 12.rujna 2017. donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi kojom se povećava iznos naknade za drugo i treće te svako daljnje novorođeno dijete čiji jedan roditelj ima prebivalište na području grada Splita. Naknada za drugo novorođenče u obitelji povećana je s 3.000 kn na 4.000 kuna i isplaćuje se jednokratno. Naknada za treće i svako sljedeće novorođenče s 3.000 kuna povećana je na 55.000 kuna i isplaćuje se u jednakim obrocima kroz 10 godina. Zahtjev (koji se nalazi u gradskim kotarevima, na web stranici Grada i u Centralnoj pisarnici) predaje se ili u kotaru ili osobno na pisarnici Gradske uprave ili poštom.

Isplate se obavljaju za rješenja izdana u ovom mjesecu oko polovine sljedećeg mjeseca. Ako je riječ o višekratnim isplatama (55.000,00 kuna) obavljat će se svake godine kroz 10 godina u istom mjesecu u jednakim godišnjim obrocima.